Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-23 16:42:00

Érdekeset mondott Orbán Viktor: nem lesz “kulcskérdés” a népszavazás érvényessége

Most nem az a kulcskérdés, hogy a népszavazás érvényes lesz-e és kötelező törvényalkotásra sarkallja-e a parlamentet, hiszen a törvényünk már megvan - mondta a gyermekvédelmi referendumról a miniszterelnök. Orbán Viktor világossá tette: a Brüsszellel szembeni csatákhoz van szüksége a népakarat kifejezésére.

Érdekeset mondott Orbán Viktor: nem lesz “kulcskérdés” a népszavazás érvényessége

A ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor a az ötkérdéses gyermekvédelmi referendumról azt mondta, reméli, hogy az Országgyűlés ősszel elrendeli a népszavazást “és még a választások előtt januárban vagy februárban le is tudjuk bonyolítani”.

Ezzel a miniszterelnök elárulta, hogy várhatóan csak jövőre, a választások előtt lesz meg a referendum, míg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón ugyanennyi esélyt adott annak is, hogy esetleg még az idén, az évvégén tartják meg a referendumot.

2016: “Megtámasztotta hátulról a kormányt”

Viszont a miniszterelnök ettől függetlenül is érdekes megjegyzést tett a tervezett gyermekvédelmi népszavazásról reggel. Azt hangsúlyozta: “most nem az a kulcskérdés, hogy a népszavazás érvényes lesz-e és kötelező törvényalkotásra sarkallja-e a parlamentet, hiszen a törvényünk már megvan. Nem törvényt akarunk alkotni a népszavazással, hanem meg akarunk védeni egy törvényt”.

A 2016-os kvótaellenes népszavazást említette példaként. Mint mondta, az ellenzék akkor is arra hívta fel a híveit, hogy ne menjenek el, de 3 millió fölött volt a részvétel és 90 százalék fölött a kormány szándékát kifejező “nem” szavazatok aránya. “Az egy politikai állásfoglalás volt a magyar nép részéről, és megtámasztotta hátulról a kormányt. Én ezzel a támogatással tudtam sikeresen csatázni Brüsszellel” - mondta el Orbán Viktor, úgy folytatva: “most tehát nem egy törvény megalkotását kell kikényszeríteni a parlamenttől, bár lehetne a népszavazásnak ilyen értelme is, de itt most nem erről van szó”.

Arról, hogy a miniszterelnök által bejelentett gyermekvédelmi népszavazás már a ‘22-es választásokról is szól majd, mozgósító erő lehet a Fidesz-tábornak, Orbán Viktor számára pedig “nagyon erős” legitimációs érv Brüsszellel szemben - hogy miért ne módosítsunk a Bizottság által kifogásolt pedofilellenes törvényen - ebben a cikkünkben írtunk kedden.


Egyértelmű, világos népakaratra lesz szükség

Orbán Viktor ma reggel arról beszélt, hogy most arra akarnak minket Brüsszelből rákényszeríteni, hogy változtassunk meg törvényeket. “Egy nálunk nagyobb erő, a brüsszeli bürokraták hadserege akar erre kényszeríteni bennünket. És hogy sikeresen tudjunk ez ellen küzdeni, szükségünk van az egyértelmű és világos népakarat kifejezésére” - magyarázta el a rádióinterjúban a miniszterelnök, és a 2016-os kvótanépszavás kapcsán azt mondta, hogy azt a csatát a migráció ügyében “nemcsak a magunk számára, hanem egész Európa számára is” meg tudtuk nyerni.

A 2016-os, kötelező kvóta elleni népszavazás mint emlékezetes “politikailag” volt csak érvényes, bár eredményes volt. Akkor ugyanis az “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” kérdésre 3,2 millióan voksoltak és 98,5 százalék a kormány felhívásának megfelelően nemmel szavazott. Az népszavazás érvényességéhez azonban 4,1 millió voksra lett volna szükség.

Orbán Viktor most a népszavazás - illetve az ellenzék bojkott-terve kapcsán - azt tanácsolta mindenkinek: gondolja át alaposan ezt az egész kérdéskört, tájékozódjon, olvassa el az Európai Unió követelésit, nézze meg, mi van Nyugat-Európában. A népszavazási kampány arról szól majd, hogy bemutassa ennek a kérdéskörnek a hátterét. Aki nem megy el, bojkottál, az rábízza a döntést a többiekre - figyelmeztetett most is.

Kérdések

Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett gyermekvédelmi népszavazáson a kérdések a következők lesznek: “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben, a szülő hozzájárulása nélkül szexuális nevelésre irányuló foglalkozást tartsanak?”, “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi kezeléseket népszerűsítsenek?”, “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”, “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”, “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

A kormány által kezdeményezett 14 kérdéses nemzeti konzultációban pedig a “gyermekvédelmi” kérdés úgy szól: "Soros György által finanszírozott szervezetek széles körű nemzetközi támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekek védelméről szóló törvény miatt. Ez a törvény megtiltja a gyermekekre irányuló szexuális tartalmú propagandát az óvodákban, az iskolákban és a gyermekek számára elérhető médiában”. “Helyes, hogy a törvény korlátozza a gyermekekre irányiló szexuális propagandát”, “A gyermekekre irányuló szexuális propaganda nem hordoz kockázatot, felesleges tiltani” - ezek egyikét x-elhetik a válaszadók.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink