Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-22 15:30:00

Teljesen kiszáradhat a Velencei-tó

Bár az elmúlt napok esőzésének köszönhetően 5 centivel emelkedett a vízszint, még mindig fél méter hiányzik ahhoz, hogy elérje az ideális 130-140 cm-es vízszintet a Velencei-tó - mondta Horányi Tibor, az Alba Natura Civil Alapítvány vezetője a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában.

Horányi Tibor szerint a vízminőség még kielégítő, de legkésőbb őszig ki kell dolgozni a Velencei-tó megmentésének tervét, a karsztvízutánpótlás ugyanis csak látszólagos megoldás volt.

"Őszig ki kell dolgozni, hogy az esővíznek a minél nagyobb százaléka a tóba juthasson, ki kell dolgozni, hogy a tározóknak az állapotát hogyan lehet javítani, és annak a két tározónak, aminek az a dolga, hogy ellássa a Velencei-tó vízszintjét, azokat rendbehozzuk."

- mondta a szakember.

A víztározók állapotáról a szakértő azt mondta, azokat arra a célra építették a '70-es években, hogy épp ilyen problémákat lehessen megoldani, de az elmúlt években ezeket elhanyagolták, ezért a vízminősége nem jó. Ráadásul egyéni érdekek is nehezítik a használatukat, az egyik ugyanis horgásztóként üzemel, míg a másikban halakat tenyésztenek éppen. Horányi Tibor szerint sürgősen ki kell dolgozni a megmentési tervet a szakhatóságnak és az államnak a civilek bevonásával, vagy el kell gondolkodni azon, hogy - ahogy fogalmazott - elengedjük-e a tavat, mert ez is megoldás lehet.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink