Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-22 16:01:00

Rusvai Miklós: az influenza elleni oltásokat is keverik, az nem zavar senkit

Az elmúlt hetek alapján úgy tűnhet, hogy lecsengőben van a járvány, bár Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, 23 delta-variánssal fertőzött személyt regisztráltak itthon. Rusvai Miklós szerint nem kell tartani a vakcinák keverésétől.

1,5-2 millió embert oltottak orosz és kínai vakcinákkal, amelyek tényleg hatékonyan szolgálták a védekezést. Nagyon szeretném, ha senki nem ringatná magát abban a tévhitben, hogy ezek a vakcinák nem működtek jól - mondta az ATV Startban Rusvai Miklós virológus. Szerinte más kérdés, hogy a vakcinák egy része bizonyos kor felett nem vált ki kellő védelmet.

A harmadik oltás kapcsán a virológus megjegyezte, hogy Kásler Miklósnak abban igaza van, hogy immunológiai értelemben bármelyik vakcinával végezhető a harmadik oltás. Viszont az is igaz, hogy nincs tapasztalat a vakcinamixeléssel, de általában a harmadik oltás nincs kitapasztalva.

Arra a kérdésre, hogy akkor a harmadik oltás kapcsán emberkísérlet zajlik, Rusvai megjegyezte, hogy arról sincsen klinikai, kísérleti tapasztalat, hogy az ötödik influenza elleni oltás mit csinál valakivel, mégis zajlik ezek keverése.

Rusvai Miklós nagyon örül annak, hogy a harmadik oltás lehetősége adott azok számára, akik az első két oltás során nem immunizálódtak kellőképpen. Tudomása szerint a háziorvosnál lehet majd kezdeményezni.

A negyedik hullám elkerüléséről akkor lehetne beszélni, hogy ha a még immunizálásra váró 2,5 millió embernek legalább a fele felvenné az oltást - Rusvai szerint erre nem sok esély van, de csak ekkor lehet elkerülni a következő hullámát a koronavírusnak.

Koronavírus: Mennyire voltak hatékonyak a Magyarországon használt vakcinák?

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink