Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-22 20:00:00

Karácsony Gergely így kezelné a lehallgatási botrányt miniszterelnökként

Karácsony Gergely elárulta, hogy miniszterelnökként hogyan kezelni a mostani lehallgatási botrányt: szerinte egyértelmű szakmai párbeszéd kell arról, hogy kinek kell engedélyezni a lehallgatásokat, valamint az országgyűlésnek ellenőriznie kell a titkosszolgálatok működését.

“Természetesen, ha Magyarország nyomokban jogállamiságot tartalmaz, akkor egyszerre fog révbe érni a két népszavazás” - jegyezte meg az Egyenes beszédben Karácsony Gergely főpolgármester.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy más a főpolgármester és a kormány által kezdeményezett népszavazás, ezért nincs arra esély, hogy egy szavazólapon szerepeljenek a kérdések.

Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy szerencsére nem Gulyás Gergely dönti el, hogy mikor lehet népszavazást tartani.

A kormány népszavazási kezdeményezését ócska politikai blöffnek nevezte, míg a saját kérdéseiről azt mondta, hogy ezek az ügyek részben a kormány olyan tevékenységét akadályozzák meg, amelyek a jövőről szólnak.

Ezért az első kérdés arról szól, Diákváros legyen Fudan helyett, mert “nem kérünk a magyar adófizetők pénzén épült kínai elitegyetemből, mi megfizethető lakhatást, biztonságot szeretnénk nyújtani sok ezer magyar diáknak”.  A Fudannal kapcsolatos kérdés kapcsán megjegyezte, hogy népszavazási kezdeményezések konkrétnak kell lennie.

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” - hangzik a kérdés. Karácsony elmondta, ezért választották a törvényről való szavazást, mert ha ez a törvény nincs, akkor egyetem sincs.

A tesztelésre vonatkozó kérdés kapcsán megjegyezte, hogy sokan szeretnék tudni, hogy védettek vagy sem, mielőtt beadatják a harmadik oltást. Karácsony Gergely szerint ezért lenne fontos a 60 év felettiek tesztelése. Számára felfoghatatlan az a cinizmus, amit a kormány ezen a területen mutat. “Pontosan lehet tudni, milyen politikai játszma van mögötte, ők erőltették ezt az oltást” - jegyezte meg a főpolgármester, aki szerint kifejezetten rá kellene beszélni az embereket, hogy éljenek a harmadik oltással.

A tesztelés a kerületeknél folytatódik, a főváros is szívesen folytatná, de beszerzési gondok vannak.

Arra a kérdésre, hogy megnézette-e a telefonját a lehallgatási ügy után, elmondta, hogy új telefonja van, de a régit is meg fogja nézetni. Azt is megjegyezte, hogy közszereplőként már régóta úgy él, hogy bármi amit mond nyilvánosságra kerülhet. Szerinte a kormány két kérdésre nem tud válaszolni:arra, hogy használt-e a kormány ilyen kémszoftvert, valamint hogy a konkrét személyeket, Gémesi György és az újságírók lehallgatására adtak-e engedélyt. Ezzel szemben Karácsony szerint az igazsághoz vezető úton egyértelmű nemnek vagy igennek kell lennie.

Egyértelmű szakmai párbeszéd kell arról, hogy kinek kell engedélyezni a lehallgatásokat, szerinte a bírói úthoz kellene ragaszkodni. Valamint az országgyűlésnek ellenőriznie kell a titkosszolgálatok működését.

“Azt tudom garantálni, hogy én egy tisztességes kormánytöbbséget fogok vezetni, ami tisztességesen fog viselkedni”’ - szögezte le Karácsony Gergely.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink