Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-21 18:56:00

Kihirdetik a felvételi ponthatárokat, 10-15 százalékkal emelkedhetnek az albérletárak

10-15 százalékos albérletár emelkedésre számítanak az ingatlanközvetítők, miután csütörtökön kiderülnek az egyetemi ponthatárok. A diákvárosokban, Pécsen, Debrecenben is azt mondják, van elég kiadó ingatlan. Egy kétszobás lakásért szeptembertől 110 ezer forint körül kell majd fizetni havonta. Az egyetemek ösztöndíjakkal, pályázatokkal segítik a diákok lakhatását. Az ATV Híradó riportja.

Bár arra még várni kell, hogy kit és milyen egyetemre vesznek fel, az albérletek iránt már most is nagy az érdeklődés. A szakemberek szerint a ponthatárok holnapi kihirdetését követően további élénkülés várható. Debrecenben 100 ezer forint alatti lakásból kevés van.

"A legnagyobb arányban, 40-50 százalékban az albérletárak úgy néznek ki, hogy 100-150 ezer forint. Ezek irányárak, tehát nyilván nindenki amennyit tud és szeretne, lehet alkudni, ez adja meg a magját a nagyobb állománynak, és a maradék 20 százalék az a 200 ezer forint feletti ingatlanok" - mondta el Kerekes József, a nagyerdei Ingatlaniroda ügyvezetője.

Az árak a lakás mérete és a felszereltsége mellett az egyetemtől való távolságtól is függnek. Pécsen is az egyetemhez közeli lakások a legkeresettebbek. A nagyméretű
ingatlanok általában csak a külföldiek számára megfizethetők.

"Az árak némileg, 5-10 ezer forinttal emelkedtek. Most az átlagár durván 100 ezer forint körül van. Nyilván ez is helyfüggő, szobaszám függő, felszereltségfüggő. Az egyetem közeleik, jól felszereltek, azok, a főleg külföldi hallgatóknak azok 150, akár 200 ezerig is elmennek" - nyilatkozta Marosvári László, a GDN Ingatlan építészmérnöke.

A kollégiumi férőhelyhez olyan feltételeknek kell megfelelni, amelyeket csak kevesen tudnak teljesíteni. Az egyetemek, a hallgatói önkormányzatok próbálják segíteni az egyre emelkedő lakhatási költségek kifizetéséhez. Pécsen az egyetemen több pályázat is fut.

"Egyértelműen mondhatom, hogy az esélyegyenlőségi pályázat a következő tanév folyamán is folytatódik, ez egy sok éve folyó programunk, amennyiben a felvételi számok ezt indokolják, illetve az elutasítottsági számok a kollégiumok esetében ezt indokolják, akkor az albérlettámogatási pályázatot s fent fogjuk tartani" - jelentette ki Koltai Arnold, az EHÖK elnöke.

A felvételi ponthatárokat csütörtökön hozzák nyilvánosságra. Ezt követően indul majd az igazi vadászat, amikor ténylegesen kiderül, hogy kit és hova vettek fel. A szakemberek szerint albérlet van elegendő, kérdés, ki menyi pénzt tud erre szánni.

Kihirdetik a felvételi ponthatárokat: 10-15% áremelkedés az albérletárakban

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink