Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-21 10:44:00

Kásler bejelentése: 78-91 százalék közötti védettséget mutat az átoltottak között egy nagymintás vizsgálat

Egy kiterjedt epidemiológiai vizsgálat zajlott február 15. és május 15. között "milliónyi átoltott ember megfertőződéséről". Ez azt mutatja: a fertőzés elleni védettség "az összes vakcinát tekintve 78 és kilencvenegynéhány százalék között van" - jelentette ki Kásler Miklós egy Facebook-videóban.

Kásler Miklós utasította a Népegészségügyi Központot, hogy dolgozzák ki “a laborok hitelesítésének nemzetközi módon elfogadott formáját”, hogy a kapott ellenanyag mérések eredményeit egymással össze lehessen hasonlítani, “és a teljesen megtévesztő információk helyett hitelesebbeket tudjunk az emberek számára felmutatni” - erről az EMMI minisztere beszélt az Életközelben Facebook videójában.

Bejelentette azt is, hogy Magyarországon egy rendkívül kiterjedt epidemiológiai vizsgálat zajlott le február 15. és május 15. között, amikor “milliónyi átoltott ember megfertőződésének az arányait határozták meg”, és a fertőzöttek közül a halálesetek számát. Ez teljesen egyértelműen azt mutatja, hogy a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és “kilencvenegynéhány” százalék között van - jelentette ki Kásler Miklós a videóban. Ez rendkívül értékes számsor, mert nem az ellenanyaghoz és nem a sejtes immunitáshoz kötődik, hanem gyakorlati eredményekre támaszkodik - tette hozzá a miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy zajlik egy 3200 fős nagymintás hatásvizsgálat.

Előtte a miniszter a kérdés kapcsán arról beszélt, hogy az ellenanyag mérés, de a sejtes immunitás mérése sem jellemzi a védettség mértékét. “Ha magas ellenanyagszint esetén azt mondjuk, hogy biztosan védett az illető, az hamis biztonságérzetet kelt. Alacsony ellenanyag szint esetén pedig, ha kijelentjük azt, hogy nem védett az illető, az pedig fölösleges aggodalmakat” - jelentette ki.

Arra, hogy higgyünk vagy ne higgyünk az ellenanyagszint teszteknek, Kásler Miklós a videóban kifejtette: az ellenanyag szint mérések, amik futótűzként terjedtek el Magyarországon és máshol is a világon, különböző laborokban különböző módszerekkel történnek. Az eredményeket emiatt sem lehet összehasonlítani. De erre hivatkozni és azt mondani, hogy az ellenanyagszint és a védettség azonos fogalom, rendkívül súlyos kijelentés és nem igaz - mondta.

Arról a múlt héten számoltunk be, hogy a Semmelweis Egyetemen ellenanyagszint mérést vegeztek mintegy 1200 fő esetében, akiknél előzőleg negatív lett az ellenanyag teszt eredménye. Az SE vizsgálatok során kiderült: az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

A főváros antitest méréséről pedig itt írtunk.

Harmadik oltás?

A Facebook videóban Kásler Miklós a harmadik oltásra vonatkozó kérdésre újra a heterológ típusú harmadik oltást hozta fel, és példaként Kanadát, és mint mondta, Németországot és Anglia ugyanezt tervezi.

“Itt is az várható, hogy ugyanúgy, ahogy az első három hullám esetében Magyarországot is eléri a fertőzés. A jelenlegi kaotikus nyilatkozatok nem tisztázzák, hogy három különböző kórokozó okozta hullámról beszélhetünk, az indiai mutáns agresszívebb az eredeti kórokozónál, de a brit mutánsnál is” - mondta Kásler Miklós a videóinterjújában egy esetleges negyedik hullámról.

Ajánlom

További belföldi híreink