Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-20 15:43:00

A kiberbiztonsági szakértő szerint így védekezhetünk kémprogramokkal szemben

A Pegasus nevet viselő kémprogram észrevétlenül be tud jutni egy átlagos készülékbe, viszont a bentmaradása nehezebb. A kiberbiztonsági szakértő elárulta, magánszemélyként mit tehetünk a kémprogramokkal szemben.

Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő, az Informatikai Biztonság Napja alapítója az ATV Start című műsorában elmondta, hogy érdemes a kémprogramok kérdésével szakmai szempontból foglalkozni, magánemberként is. Vannak ugyanis tévhitek azzal kapcsolatban, hogy az ilyen típusú kémprogramokkal szemben elegendő, ha bizonyos típusú applikációkat használunk, vagy ha megváltoztatjuk a felhasználónevünket és a jelszót.

A valóság viszont az, hogy ezek annyira fejltettek, hogy nem elegendő frissíteni - de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes tudatosnak lenni. A szakértő hangsúlyozta, érdemes arra figyelni, hogy honnan töltjük le a különböző applikációkat.

Keleti Arthur szerint a gépek úgy működnek, mint a "kis számítógépek", de az tény, hogy az Apple rendszerét nehezebb feltörni, nem véletlen fejlesztett az izraeli cég erre programot, hiszen sokkal nehezebb rajta működni.

Ma egy Iphone-on nagyobb valószínűséggel találnak nyomokat arra, hogy ha kémkednek utána, viszont arra is voltak törekvések, hogy ezeknek a nyomait eltüntessék.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e bizonyítékot találni a megfigyelésre, a kiberbiztonság szakértő elmondta, hogy a szakmában 6-7 éve foglalkoznak folyamatosan a Pegazussal és a különböző képességeivel, ő maga is látott ezzel kapcsolatban előadásokat. Mostanra a fejlesztés eljutott arra szintre, hogy nem kell üzentre rákattintani, viszont ennek a nyoma megmarad az eszközön.

Keleti szerint szürkezónában járunk, mivel egy kiberfegyverről van szó, de míg egy hagyományos fegyverről meg tudjuk mondani, mikortól számít fegyvernek, addig egy ilyenről kevésbé. Az NSO régóta árulja a rendszert, de azt mondják, csak kormányzatoknak és szigorú engedélyezéssel - viszont amikor kikerül az ő kezükből, hogy hogyan használják a szervezeteke, azt nagyon nehéz megmondani.

Mit csinál a Pegasus program, ha rákerül valaki telefonjára?


atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink