Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-20 18:31:00

Hiába a zéró tolerancia, egyre gyakoribb az antiszemita beszéd a közéletben?

Hiába hirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmusra a miniszterelnök, a Mazsihisz felmérése szerint a közéletben kifejezetten gyakorivá vált az antiszemita beszéd és a gyűlöletkeltés. Ezzel együtt Magyarország jobb helyzetben van az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa más országai - jelentette ki Heisler András. Közben a Medián felmérése szerint a numerus clausus-ra vonatkozó állítással a megkérdezettek 23%-a ért egyet. Az ATV Híradó riportja.

"Le kell szögezni, hogy félelmek ugyan vannak Magyarországon, de Magyarországon ma nincs olyan antiszemitizmus, amiből mindez direkt módon következne" - erről beszélt a Mazsihisz elnöke egy a témáról szóló budapesti sajtótájékoztatón. Heisler András úgy látja, Magyarország jobb helyzetben van az antiszemitizmus szempontjából, mint Európa más országai. Az antiszemita incidenseket vizsgáló friss felmérés szerint fizikai erőszakot szinte senkinek nem kell elszenvednie zsidó származása miatt, ám így is sokszor előfordul a nyilvános gyűlöletbeszéd, népszerűek a különböző összeesküvés elméletek és a közéletben is gyakoribbá váltak az antiszemita nyilatkozatok az elmúlt évben.

"Ezalatt azokat az eseteket értjük, amelyek nem minősülnek a Btk. alapján bűncselekménynek, ugyanakkor mégis az antiszemitizmus normalizálódásához járulnak hozzá a közéletben" - fogalmazott Félix Anikó, a Goldziher Institute operatív igazgatója.

A tanulmány készítői közéleti antiszemitizmusnak nevezik azt is, amikor például a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Soros György gázkamrájának nevezi Európát, de aggályosnak tartják a Soros György személyét érintő sorozatos kormányzati kampányokat is.

A Medián felmérése alapján a megkérdezettek 30%-a úgy gondolja, hogy a zsidóknak túl nagy befolyásuk van, titkos társaságokon keresztül uralják a politikai és gazdasági életet, illetve tisztességtelen eszközök révén érvényesülnek.

"Számomra az egyik legriasztóbb az, hogy a numerus clausus-ra vonatkozó állítással 23% ért egyet. Egy úgy szól, hogy bizonyos foglalkozási területeken korlátozni kellene a zsidók számát. Ez 23%. Szerintem azért ez sokkoló" - jelentette ki Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

A közvéleménykutatók szerint még mindig a szélsőjobboldali közösségekben és a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényein a leggyakoribb az antiszemitizmus, ugyanakkor a világjárvány okozta bizonytalanság sokakban felerősítette az indulatokat.

Zéró tolerancia mellett is egyre gyakoribb a közéleti antiszemitizmus

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink