Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-19 08:33:00

Komáromi: Igaz, hogy nem méricskélni kell – hanem minél gyorsabban oltani

A háziorvos szerint a negyedik hullámot nem tudjuk elkerülni, viszont ha már elindul az esetszám és a kórházban ápoltak számának növekedése, akkor már „késő lesz gondolkodni”.

A DK egészségügyi kabinetvezetője az ATV Start című műsorában arról beszélt: egészen biztosan elkerülhetetlen a negyedik hullám, a matematikusok 2-3 héttel előre tudnak ezzel számolni, és olvasott egy jelentést, ami már hetek múlva kezdődő negyedik hullámról számolt be. Ez ugyanakkor függ attól is, hogy az emberek mikor veszik ki a szabadságukat, vagy a tömegközlekedést hogy használják, betartják-e a kellő távolságot, esetleg viselnek-e maszkot.

Mint fogalmazott, ha már elindul az esetszám és a kórházban ápoltak számának növekedése, akkor már „késő lesz gondolkodni”. Komáromi Zoltán úgy látja, villámgyorsan el kellene kezdeni szűrni azokat, akik most új fertőzöttek, és egy teljes körű kontaktkutatást is kellene csinálni, ami az utóbbi időben szinte megszűnt.

A háziorvos szerint a gyerekeket el kellene kezdeni gyorsan oltani, az ő esetükben az lenne a jó, ha szeptemberben már védettek lennének, mikor kezdődik az iskola, ehhez azonban a házi gyerekorvosokat fel kell készíteni. Komáromi hangsúlyozta, hogy ezért az orvosoknak pluszpénzt kellene adni, mert ezzel rengeteg munkájuk van.

Komáromi Zoltán az oktatásra is kiterjesztené a kötelező oltást, ezen kívül a hivatalokra, ahol ügyfélforgalom van, és a tömegközlekedési dolgozókra is. Mint mondta, meg kell őket is védeni, és az általuk ellátott embereket is. Az, hogy homokba dugjuk a fejünket, és mindenkinek az egyéni felelősségét hangoztatjuk, meg a háziorvosokat középpontba állítjuk, ettől nem áll meg egy járvány – fogalmazott, hozzátéve: a járvány akkor áll meg, ha a kormány, a szakma és az emberek is lépésről lépésre betartják a szabályokat.

A háziorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a harmadik oltással kapcsolatban nem jelent meg őj eljárásrend, a régi szerint viszont az orvosok nem is adhatnának be harmadik adag vakcinát, a gyártók ugyanis nem módosították a termékükre vonatkozó előírást.

A Pfizer Hungary ügyvezetője a Népszavának azt nyilatkozta, hogy nem támogatja az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását, amíg erre nincsenek tudományos bizonyítékok. Komáromi Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az oltásért a felelősséget az oltó orvos és a gyártó cég vállalja. Ha az orvos nem tartja be a gyártó cég leiratát, megszegi a szakma szabályait. Ezt felülírhatja az emberi erőforrások minisztere vagy az országos tiszti főorvos, de egy miniszteri nyilatkozat önmagában nem jogérvényes. Az eljárásrendet meg kell változtatni, és tárgyalni kell a gyártókkal – tette hozzá.

A háziorvos abban igazat ad Merkely Bélának, hogy a védettséget nem méricskélni kell – szerinte minél hamarabb be kell oltani minél több embert, így tudjuk megúszni a negyedik hullámot. A főváros által indított ellenanyag-vizsgálatot ugyanakkor jónak tartja, hiszen szükség van adatokra.

Koronavírus: augusztustól már itthon is kérhető a harmadik oltás

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink