Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-19 05:48:00

Szakszervezet: Elfogadhatatlan, hogy 15 ezer rendvédelmi dolgozó nem kap „fegyverpénzt”

Nem tartja elfogadhatónak a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, hogy a 2022 elejére tervezett juttatást, más néven a "fegyverpénzt" csak a katonák és a rendőrök kapják, 15 ezer másik rendvédelmi dolgozó nem. A félévi fizetésnek megfelelő összeget hagyományosan a fegyveres testület tagjai kapják. A háromévente esedékes pluszpénz 2023-ban járna legközelebb, de a miniszterelnök június elején bejelentette, hogy a kifizetést előrehozzák 2022 első hónapjaira. Az ATV Híradója riportja.

„Tudunk erről most dönteni, de ténylegesen a döntésünknek érvényt szerezni, csak a reményeink szerint magas növekedésű gazdasági év végén hajthatjuk végre ezeket a döntéseket, vagyis 22 elején” - elsőként Orbán Viktor jelentette be, még június elején, most pedig a Belügyi és Rendőrségi Érdekegyeztető tanács ülésről készült, júliusi szakszervezeti tájékoztató is megerősíti, hogy várhatóan már jövő év elején kifizetik a hivatásos állomány részére a háromévente esedékes, "fegyverpénznek" nevezett, hathavi bérnek megfelelő juttatást.

A dokumentum rögzíti, hogy a 2023-ról a választási évre előrehozott juttatást akkor fizetik ki, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékt. Az erről szóló részletszabályozás szeptemberben készülhet el, de az már biztos, hogy a kifizetés feltétele a 3 év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony, a soron kívüli pluszpénz azonban csak a fegyveres szolgálatot teljesítő dolgozóknak, tehát a katonáknak és a rendőröknek jár, a rendvédelmi közalkalmazottaknak – körülbelül 15 ezer embernek – viszont nem.

„Nem hivatásos állományúakról van szó és annak ellenére, hogy ez a sok kolléga, bizony-bizony segített a pandémiában és minden másban a hivatásosok helyett, amikor ők máshová voltak vezényelve, nem kapnak. Nem újdonság, mert amikor az állomány 2019-ben karácsonykor kapott egy 500 ezer forintos jutalmat, akkor a Riaszos állomány azt hiszem 30 ezer forintban részesült” – mondta Híradónknak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A fegyverpénz 22-re tervezett kifizetése a parlamentben is téma volt. A Jobbikos Dudás Róbert szerint ugyanis az intézkedés célja, hogy a választásig biztosan elkerüljék a rendvédelmi dolgozók tömeges távozását. A képviselő által idézett felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít. A belügyminisztérium államtitkára viszont cáfolta az információkat.

A jobbikos politikus Híradónknak elmondta: a pluszpénz kifizetését időszerűnek tartja, ugyanakkor úgy látja: mindez csak átmeneti segítséget jelent. „Megkapják a hathavi juttatásukat, a következő hónapban ugyancsak azt a méltatlanul alacsony bért fogják kapni, a munkájuk ugyancsak eltúlzott lesz, nem lesznek megfelelőek a körülmények, ugyancsak le kell járniuk majd a határra lejárni, egyébként ezzel kapcsolatban volt egy indítványunk: az önálló határőrségnek a visszaállítása, mert ez egy külön szakma lenne” - fogalmazott.

A képviselő hozzátette: a rendvédelmi dolgozók bérét meghatározó illetményalap 2008 óta változatlan.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink