Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-18 06:51:00

Magyarországon emelkedtek leginkább az árak

Rekord magasan az infláció. Az Eurostat kimutatása szerint az Unióban Magyarországon emelkedtek leginkább az árak tavaly júniushoz képest. A Portfolio elemzője szerint a magyar áremelkedés a korai újraindítás miatt is lehetséges, Bodnár Zoltán a jegybank korábbi alelnöke viszont úgy látja, a mostani infláció a kormány gazdaságpolitikáját tükrözi. Az ATV Híradó riportja.

Kevés EU-s statisztikában vezet toronymagasan Magyarország, azonban az infláció tekintetébe hazánk vezető helye jelenleg megkérdőjelezhetetlen. Az Eurostat legfrissebb kimutatása alapján tavaly júniushoz képest Magyarországon nőttek leginkább az árak. Az 5,3 %-os hazai áremelkedés kimagasló, a listán második Lengyelországban csak 4,1 %-os volt az infláció mértéke, az EU átlag 2,2 ((tized)) %-os, az eurozónáé pedig 1,9 %-os.

Beke Károly elemző rávilágít, hogy "ami Magyarországon egy picit jobban emelte az inflációt az egyrészt a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, a másik pedig az, hogy júniusban már megjelentek a gazdaság újranyitásának inflációs hatásai.”

A kormány április végén az EU-nak megküldött konvergenciaprogramban 3,6 %-os éves inflációt várt 2021-re, Varga Mihály pénzügyminiszter a héten viszont már 4,2 százalékos éves áremelkedést várt.

„Mi azt reméljük, hogy a jegybank tudja monetáris politika eszközeivel az inflációt” – hangzott el Gulyás Gergely szájából a csütörtöki Kormányinfón. 10 év folyamatos alapkamat csökkentés után június közepén végül az emelés mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank.

Matolcsy György, a jegybank elnöke hozzátette, „annál nagyobb az infláció ma egy gazdaságban, minél közelebb van az újrainditáshoz és a helyreállítás minél erősebben elindult."

Az alapkamat emelése azért segíti az árnövekedés megállítását, mert ezáltal a bankok hitelei is drágábbak lesznek, így pedig kevesebb pénzt költenek el a gazdaságban. Ha pedig kevesebb a pénz a fogyasztói oldalon, akkor a különféle árucikkek is olcsóbbá válnak.

Bodnár Zoltán úgy látja, a jegybank mostani kamatemelése még kevés az infláció megakadályozása. ő a következő hónapokban további alapkamat emelést vár.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink