Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-17 18:10:00

Duda: Két oltást is kaphatnak azok, akiknél a vakcina nem mutatott ki immmunitást

Két oltásra lehet szükségük azoknak, akiknek a szervezete egyáltalán nem mutatott ki immunitást - ezt Duda Ernő virológus mondta az ATV Híradójának a harmadik oltással kapcsolatban. Közben Kásler Miklós elárulta: a minisztérium azt javasolja a háziorvosoknak, hogy aki eredetileg mRNS alapú vakcinát kapott, az kapjon utána vektoralapút vagy elölt vírust tartalmazó védőoltást. Az ATV Híradó riportja.

„Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét" - ezt Orbán Viktor jelentette be még pénteken. Duda Ernő virológus szerint, akinek egyáltalán nem alakult ki védettség a szervezetében, arra úgy kell tekinteni, mintha egy oltást sem kapott volna. A virológus úgy fogalmazott: „Azoknál az embereknél akiknél semmiféle védettség nem mutatható ki, függetlenül attól, hogy kaptak-e szúrásokat vagy sem ezeknek az embereknek két oltásra lenne szükségük, tehát pontosan ugyanúgy mint akit még nem oltottak be.”

Kásler Miklós a HírTv műsorában elárulta: a magyar orvosoknak kiküldött harmadik oltásra vonatkozó iránymutatásban a heterológ oltást javasolják. Magyarán aki mRNS-vakcinát kapott, az kapjon utána vektoralapút vagy elölt vírust tartalmazó védőoltást.

A kormányfő a 12-15 év közötti korosztály oltottságáról azt mondta: 13-14 százaléka már kapott vakcinát. Több olvasónk azonban jelezte, a regisztráció utáni időpontfoglalás körülményes. Pest megyében például Kistarcsára lehetett egyedül időpontot foglalni. Ezzel kapcsolatban kereste az ATV Híradó az EMMI-t, válaszukban azt írták: Az új időpontokat napról napra folyamatosan, az igények szerint nyitják meg az oltópontok, ezért ha valaki nem talál a közelében szabad időpontot, érdemes később újra felkeresni az online időpontfoglalót.

Döntés született arról is, hogy augusztus 30-án és 31-én, a tanévkezdés előtti napokban az említett korosztály számára oltást szerveznek az iskolákban. A PDSZ országos választmányi tagja azt mondta, megint előbb történt a bejelentés, mint bármiféle szakmai egyeztetés.

Közben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendelőjéből vittek el egy háziorvost és segítőjét a rendőrök, miután 50 ezer forintért olyan embereket juttattak védettségi igazolványhoz, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást. Egy helyi lakos azt mondta, meglepődtek, amikor hallottak az esetről, ugyanis kifejezetten meg voltak elégedve az orvossal. Amennyiben a bíróság megállapítja bűnösségüket, úgy akár 12 évi szabadságvesztéssel is büntethetők.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink