Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-16 07:31:00

Orbán Viktor bejelentette: jön a harmadik oltás, egészségügyben kötelező lesz a vakcina

Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de a második oltást követően el kell telnie négy hónapnak. A háziorvosok ettől eltérhetnek, mindenki keresse fel az orvosát- jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök azt is elárulta, hogy az egészségügyi dolgozók körében kötelező lesz az oltás.

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón közölte, hogy Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában fogja bejelenteni a harmadik oltásról szóló döntés részleteit, valamint azt, hogy az egyes területeken kötelezővé tehetik a koronavírus elleni vakcina felvételét. A 60 év felettiek körében a harmadik oltást lehetőségéről Kásler Miklós beszélt a Spirit FM-en. 

Orbán Viktor elmondta, hogy számos döntést hoztak, a harmadik oltást illetően megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e harmadik oltás-e vagy sem. A magyar kormány úgy gondolja, hogy olyan véleményt nem ismernek, ami ártana, és ha nem kell tőle félni, de az emberek biztonságérzetét növeli, engedélyezni kell.

Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de a második oltást követően teljen el négy hónap. A háziorvosok ettől eltérhetnek, mindenki keresse fel az orovosát- jelentette be Orbán Viktor. 

Most azt szeretnék, hogy kevés legyen az adminisztráció  időpontot kell kérni, de nem életkortól függ - mondta Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére, hogy lesz-e oltási rend.

Bőségesen rendelkezésre áll vakcina. Arról, hogy milyen oltást lehet adni harmadikként, Orbán Viktor kijelentette, hogy az orvos dönti el, a politika nem szólhat ebbe bele, sem a gyógyszergyártók érdeke.
Augusztus 1-jétől lesz elérhető a harmadik oltás.
Az általános átoltottsági helyzet úgy írható le, hogy még mindig Magyarország a legbiztonságosabb hely. A kényszerítésnek nem hívei, egy helyen tértek el ettől: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás. Tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát. Előtte emlékeztetett, hogy az egészségügyben eleve van kötelező oltás, “most eggyel több lesz” - fogalmazott.

Ha van vakcina, az élet is meg van mentve. A 65 év felettiek 85 százaléka van átoltva, a maradék 15 százalék veszélyben van. A delta-variáns agresszív, durva, aki nem vette fel eddig az oltást, az nagyobb veszélyben van, mint bármikor korábban.
A kormány ezért úgy döntött, hogy az időseket személyesen fogják megkeresni a háziorvosok által – mondta Orbán Viktor.

A 16-18 közöttiek átoltása 45 százalék körül van, - mondta a miniszterelnök, szerinte “a fiatalok komolyan veszik” ezt. A 12-15 év közöttiek oltása 13-14 százaléknál van. Augusztus 30-án, 31-én, hétfői és a keddi napon az iskolásokat oltják a tanévkezdés előtt, ha a szülő ezt akarja - jelentette be Orbán Viktor.

Azt javasoljuk minden magyarnak, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik megkapták mindkét oltást. Akik még nem teljesen védettek, azok haza fogják hozni a vírust, ezért arra kérjük őket, hogy most ne utazzanak külföldre - mondta Orbán Viktor.

Ahol újabb hullám ütötte fel a fejét, ott a többi ország sem maradt érintetlen, a kérdés az, hány embert talál oltatlanul.

Mi a veszélyes?

A műsorvezető kérdésére, hogy a tudomány álláspontja egyértelmű a kínai vakcinát illetően, ezt a Semmelweis Egyetem kutatása is “nagyon jól bizonyítja”, de az elbizonytalanító nyilatkozatok “nyugdíjasokat is belekergetnek” olyan vizsgálatokba, amik
15-40 ezer forintba kerülnek, Orbán Viktor azt mondta: minden olyan vélemény, ami bizonytalanságot kelt egy válságban, “az baj”. Válság idején szervezetten, célra tartva egységesen, egymást támogatva cselekszünk. Minden, ami ezt gyengíti, az ártalmas - jegyezte meg.

Mint mondta, a legnagyobb veszélyt nem a néhány “eszement, zavart” egészségügyi végzettséggel rendelkező orvos, álorvos jelenti, akik az interneten “föltünedeznek”,, hiszen “még a miniszterelnökök között is találunk habókosat” - tette hozzá. Orbán Viktor szerint igazi baj akkor lesz, ha a politikusok, akik a nyilvánosságot alakítják, járványügyi szakembereknek akarnal föltűnni, “tanácsokat kezdenek adni tesztelésről, oltásról”, ahelyett, hogy meghallgatják a szakemberek véleményét. Amikor átcsúsznak járványügyi szakemberré, ott politikai szempontok lépnek be és “onnantól kezdve már nem az emberélet a fontos, hanem a politikai érdek. Ez veszélyes” - mondta a miniszterelnök.

Kilóg a lóláb, semmi köze ehhez Brüsszelnek

A pedofilellenes törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárás kapcsán megjegyezte, hogy nem a szög, hanem a lóláb lóg ki. Az oktatás és a nevlés kérdése nemzeti hatáskör, ebbe akarnak Brüsszelből beleszólni. 

A Bizottság álláspontja szégyenletes, az oktatási törvény módosítását kérik, a mi álláspontunk, hogy az iskolákba nem engedjük be az LMBTQ-aktivistákat - mondja Orbán a tegnap megindult kötelezettségszegési eljárásról. Szerinte ez "jogi randalírozás, jogi huliganizmus", amit Brüsszelből látunk

A gyermek a szülőé. Ezt európai dokumentumok is leszögezik. Az iskolákban lehet szexuális felvilágosítást tartani, de ezen a tanár és szülő tudtával lehet részt venni. Nyugaton megy a szexuális propaganda, voltak erre törekvések, ezért akartunk tiszta vizet önteni a pohárba - magyarázta a miniszterelnök. 

Nem hívták - ezzel indokolta a miniszterelnök, hogy nem volt ott Strasbourgban a magyar pedofilellenes törvény vitáján az Európai Parlementben múlt szerdán. De nem is érezte úgy, hogy olyan szintű vita folyt, hogy ott lett volna a helye. Szerinte nem ezek voltak a legfelemelőbb, legkülönlegesebb pillanatok. A EP-vita következményeiről azt prognosztizálta, hogy az “véres vita, csata lesz”. Ezúttal is megismételte, hogy a szülők joga és kötelessége a gyermekek szexuális nevelése, “Brüsszel vissza akar élni a hatalmával”, és ránk akarja kényszeríteni a saját elvárását.

"Ez a vita nem csak magyar jelenség. Nem is magyar- lengyel. Van is ilyen még az olaszokkal, románokkal, sőt Litvániával is volt. Véres csata lesz, de sikeres lesz, de ne legyenek illúzióink, minden el fog hangzani. A kettős mérce Európán jelen van, itt van a futball Eb is. A magyarokat a semmiért három zártkapus meccsre ítélték, míg az angolokkal szemben nem így léptek fel" – fejtette ki Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a magyar  helyreállítási alapot nem engedélyezte a Bizottság.

A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, hpogy az EU helyreállítási alapjából csak akkor részesüljön Magyarország, ha érvényesül a jogállamiság elve. Értékalapú politikai szempontokkal nem lehet összekötni a kifizetést a kormányfő szerint. De a gazdaságvédelmi helyreállításra a pénz Orbán szerint idővel meg fog érkezni, amíg nem, addig a költségvetésből fedezi ezt a kormány. Szavaiból kiderült: nem várnak, minden olyan fejlesztést meg fognak csinálni, amit elhatároztak, akkor is, ha év végéig nem jön pénz Brüsszelből. 

Orbán Viktornak  „égnek áll a haja”, attól, amit a Nyugat-Európában lát. Szerinte a Nyugat a szexuális oktatás terén nem szerves fejlődés útját követi. „Itt a gyerekeink szabadságáról van szó. A magyar ember olyan, hogy amikor a gyerekéről van szó, akkor valami ott a gyomortájékon megmozduk. Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskolában” - fejtette ki álláspontját a miniszterelnök. 

“Kit érdekelt eddig, hogy mi zajlik például a német iskolákban?” De most már figyeli - mondta Orbán Viktor hozzátéve: égnek áll az ember haja, ha látja, hogy mi folyik Nyugat-Európában a szexuális felvilágosítás terén. 

"Ha a szülő úgy dönt, hogy a gyereke nap mint nap találkozzon „valamilyen szivárványos aktivistával, akkor majd megszervezi, aztán majd lesz, ahogy lesz, amíg a gyereknek ez valami egészen mély kárt nem okoz, addig az állam nem avatkozhat be” – magyarázta az állam szerepét Orbán Viktor. 

Nemváltó műtéteket végrehajtanak úgy Nyugat-Európában, hogy a szülő nem ért vele egyet, kiskorúaknál. Hogy jutottunk idáig? Magyarországon ez nem történhet meg – szögezte le a miniszterelnök. 

 

Ajánlom

További belföldi híreink