Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-16 05:32:00

A szövetségi elnök szerint "nem a legszerencsésebb" megszüntetni a házhozszállítás kedvezményes áfáját

Augusztus elsejétől megszűnik az elviteles ételek és a házhoz szállítás kedvezményes, 5 százalékos áfája. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint: tagjaik nem örülnek az intézkedésnek, de elfogadják, hiszen már nincs korlátozva a helyben fogyasztás. Piaci szereplők ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy az áfakulcs visszaállítása miatt drágulhatnak a házhoz szállított ételek. Az ATV Híradó riportja.

Augusztustól megszűnik a házhozszállítás kedvezményes áfája

 

Míg a vendéglátó szakma a túlélésért küzdött a járvány alatt, addig az ételek házhoz szállítása, elvitele, rendelése igazi aranykorát élte. Ehhez feltehetően az is hozzájárult, hogy tavaly novemberben a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette a szolgáltatás áfáját, idén július 31-ig. Augusztustól már ismét 27 százalék lesz a forgalmi adó.

Blaumann Debóra, a Netpincér marketingigazgatója híradónknak azt mondta: korainak tartják a kedvezményes áfa kivezetését, habár ez őket közvetlenül nem érinti. Az éttermeknek viszont egyszerre kell megbirkózniuk az alapanyagárak és a bérek emelkedésével, illetve a régi áfa mértékével, hogy megtartsák megrendelőiket. Blaumann arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vállalkozásnak vannak likviditási problémái is az elmúlt másfél év miatt, így megvan az esély rá, hogy emelkedni fognak az árak.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének új elnöke sem örül az áfakulcs emelkedésének.

„Nem a legszerencsésebb, semmiképp sem” – fogalmazott Baldauf Csaba, hozzátéve, hogy ugyanakkor érthető is a lépés, hiszen már nincs korlátozva a helyben fogyasztás.

Augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén használhat 5 százalékos áfamértéket. Az elvitelre összekészített, házhoz szállított étel és ital értékesítése azonban nem minősül szolgáltatásnak. Az adótörvények ezeket a termékértékesítések körében tartják nyilván.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink