Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-18 14:11:00

Falus András: Ahol nincs antitest, ott sejtes immunitás sincs

Több mint 850 ezren kaptak idehaza kínai oltást, akiknek bő 90 százaléka az idősebb korosztályból került ki. Egyes vizsgálatok szerint azonban úgy tűnik, hogy a kínai vakcinával oltott idősebb korosztályban nem mindenkinél alakult ki a vírus elleni védettség. Bár a kormány a harmadik oltást pénteken engedélyezte, államilag támogatott antitest-mérésre nincs lehetőség. A Heti Napló riportja.

Egyre többen kíváncsiak arra – főként a 60 feletti korosztályban –, hogy a megkapott oltások után alakult-e ki védettségük. Pontos hivatalos, nyilvános adat nincs, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a kínai vakcinával oltott idősebb korosztálynál nem mindenkinél történt ez meg. Falus András, immunológus elmondása szerint „több nagyon korrekt vizsgálat” is azt mutatja, hogy a 60 év felettieknél a két Sinopharm-oltás után is, körülbelül 30-40 százalékban nem alakul ki védettség.

Külön Facebook-csoportja is van már a negatív teszttel rendelkezőknek. Engloner Beáta azután hozta létre az oldalt, hogy ő maga mindenhol falakba ütközött. „Anyukám miatt hoztam létre a csoportot. Ő érintett ebben. Megnéztük az ellenanyag szintjét és nullás. Próbáltuk a háziorvossal, a népegészségügyi központtal, mindenkivel felvenni a kapcsolatot, és mindenhol elhárító és nem igazán pozitív válaszokat kaptunk” – mesélte a Heti Naplónak.

Csoportjának már több mint 6500 tagja van, folyamatosan gyűjtik a negatív leleteket, hátha ezzel nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra. Már 700-nál is többen küldték el a leletüket, de van, aki nem meri közzétenni a papírjait. Sokan nem vártak a kormány döntésére, inkább elmentek Romániába újraoltatni magukat.

Csuhaj Ildikó, az ATV főmunkatársa Gulyás Gergelytől kérdezte meg a Kormányinfón, hogy mit javasol azoknak a 60 év feletti idősebb embereknek, akiket a kínai vakcinával oltottak és nincs védettségük. „Azt, hogy semmiféleképpen ne tekintsék virológiai szakértőnek a balliberális újságírókat” – érkezett a válasz.

A Facebook-csoport tagjai szeretnének kimaradni ebből a pártpolitikai adok-kapokból. Azt mondják, van köztük ellenzéki, és van köztük Fidesz-szavazó is, de ez teljesen lényegtelen abból a szempontból, hogy van, vagy nincs védettségük.

Tény, hogy a kínai vakcináról a kezdetek óta gyakorlatilag lehetetlen politikai felhang nélkül beszélni. Kezdődött az egész még tavaly, amikor a kormány nekiment Krekó Péter politológusnak, és oltásellenesnek nevezték, amiért felhívta a figyelmet a keleti vakcinák miatti bizalmatlanságra. „Az oltásellenes baloldal” mondatra máig tartó kampányt is épített a Fidesz.

Az ellenzék egy határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amivel azt akarták elérni, hogy a 60 év fölöttieket ne lehessen keleti vakcinával oltani, és csak az unió által engedélyezett oltóanyagot lehessen Magyarországon használni. A kormány viszont még a magyar és európai engedélyek előtt berendelt több millió dózist a Sinopharm-vakcinából.

Orbán Viktor ezt követően a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy jó lenne minél gyorsabban dönteni arról, hogy fel lehet-e használni a kínai oltóanyagot. „Mert itt van milliónyi kínai vakcina, amit holnap be tudnánk adni, csak nincs meg hozzá a hatósági papír” – fogalmazott. Az engedélyeztetési protokollt pedig a miniszterelnöki nyilatkozat után fel is gyorsították.

Ezek után februárban teljesült Orbán Viktor kívánsága, és megkapta a kínai vakcinát. Kellett is a kormányzati bíztatás, a Medián akkori felmérése szerint ugyanis az oltásra hajlandóak körében a kínai vakcina volt a legnépszerűtlenebb, még a Fidesz-szavazók 79 százaléka is inkább a nyugati vakcinákra szavazott.

A kormány több szereplője is kitart - minden információ ellenére – amellett, hogy minden Magyarországon elérhető vakcina hatásos. Gulyás Gergely szerint ezt bizonyítja az is, hogy a kínai vakcina alkalmazását a WHO is jóváhagyta.

Gulyás Gergely állításával szemben az igazság az, hogy a WHO a Sinopharmról szóló dokumentációjában éppen azt írja, hogy a 60 feletti korosztálynál alacsony szintű a bizalom épp amiatt, mert nincs vizsgálati eredmény.

Falus András arra hívta fel a figyelmet, hogy 60 év felettieken nem is tesztelték a vakcinát. „Nem is volt benne a fázis háromban a 60 év feletti népesség. Maguk a kínaiak azt az alkalmazási utasítást adták, hogy 59 évig javasolják a vakcinájukat” – hívta fel a figyelmet az immunológus.

Vannak, akik több tízezer forintot költenek saját zsebből antitest-tesztelésre, és úgy tűnik, hogy nincs kormányzati szándék arra, hogy ennek terheit átvállalják. A Főváros viszont nemcsak tervezi. Percek alatt betelt az a kétezer tesztidőpont, amit meghirdettek. A kerületeknek még 18 ezer tesztet biztosítanak, de a Fideszes vezetésű kerületek nem éltek a lehetőséggel.

Karácsony Gergelyék közzé is tették a vizsgálati eredményeket. Ezek szerint az AstraZeneca, a Janssen és a Moderna az alanyoknál száz százalékos antitestvédettséget mutattak ki (ezekből volt a legkevesebb jelentkező), a Pfizer-BioNTech 266 minta alapján 99,25 százalékos védettséget adott, míg a Sinopharm 1230 minta alapján 76,10 százalékosat. A Szputnyiknál 94,53 százalékos védettség jött ki 128 minta után.

Ahol nincs antitest, ott T-sejtes immunitás sincs

A kormánynak egyébként már most is óriási mennyiségű adat áll rendelkezésére, ugyanis a magánlaborban elvégzett tesztek is felkerülnek a központi rendszerbe. Kérdés persze, hogy mit kezdenek az adatokkal, ugyanis Gulyás Gergely szerint a tesztelés felelőtlenség. Szerinte nem adnak választ arra, hogy valóban alakult-e ki védettség, vagy sem.

Falus András ezt másként látja. Szerinte teljesen egyértelmű választ kapunk abból, hogy valakinek van vagy nincs antitestje. „Enyhén szólva tudatlanságra utal, amikor azt hallottuk, hogy lehet, hogy ellenanyag nincs, de T-sejtes immunválasz lesz. Nem! Ez párhuzamosan, többé-kevésbé párhuzamosan megy” – magyarázta.

Puskás László, az Avidin Kft. igazgatója is megerősítette, amit Falus professzor is mondott: gyakorlatilag, ahol nincs antitest, ott T-sejtes immunitás sincs, vagyis védtelenek a koronavírussal szemben ezek az emberek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink