Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-16 20:00:00

A nyaralók panaszai miatt szüntették be Balatonberényben a reggeli harangszót

Többeket zavart a kora reggeli ébresztés. Az egyház kötélnek állt, és nem harangoznak reggelenként. Most viszont újabb panaszok érkeztek: ezúttal a kakasokra. Az ATV Híradó riportja.

A templomi harang Balatonberényben eddig minden reggel öt órakor jelezte a helyieknek, hogy ideje felkelni. Azonban sok nyaraló ezen felháborodott, hiszen pihenni jöttek, és nem a harangozást hallgatni. Ez áll a petíciójukban is, amit a polgármesternek adtak át. Ebben azt kérték, hogy a hajnali hangzavart haladéktalanul szüntessék be. A helyiek viszont megdöbbentek ezen kérésen.

„Mérges voltam megmondom őszintén, faluhelyen ez egy ősi tradíció, a reggel ötös harangszót áttették hatra ez már furcsa volt az embereknek, de hogy a reggeli 6 os harangszót is megszüntetik egy-két ember kénye-kedve szerint, ezt döbbenetesnek tartom. Ilyen alapon este 8 kor meg délben se harangozzanak.” – mondta el a véleményét Kiss Ferenc.

 

Nem harangoznak reggel, mert zavarja a nyaralókat

 

A falu vezetésének és az egyháznak sikerült megegyeznie hogy reggelenként nem harangoznak. A polgármester azt gondolta, akkor most már minden rendben lesz, de ekkor jött az újabb kérés a hivatalba: tegyenek valamit a reggeli kakaskukorékolások ellen, mert az is nagyon zavaró.

„Most is van egy olyan ügy, ami a kakaskukorékolással kapcsolatban van, de nem tudjuk megtiltani azt, hogy a kakasok kukorékoljanak” – hangsúlyozta Horváth László polgármester.

 „A Képviselő-testület rendkívüli megdöbbenéssel és sajnálattal veszi tudomásul, hogy Balatonberény „a Balaton zöld sarkaként” nem rendkívüli természeti értékei, épített és kulturális öröksége, turisztikai attrakciói okán került a média fókuszába.
A Képviselő-testület indokolatlannak, méltatlannak és rendkívül károsnak tartja azokat a nagy nyilvánosság előtt megjelenő tudósításokat, cikkeket, riportokat és véleményeket, amelyek – gyakran teljesen alaptalanul – szembe próbálják állítani egymással községünk lakóit és az itt nyaraló vendégeket.
Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörei jogszabályban rögzítettek, amelyeket sem a múltban nem kívánt, se a jövőben nem szándékozik túllépni. Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete ugyanakkor ezúton is kifejezi elkötelezettségét községünk kulturális, történeti, vallási hagyományai megőrzésében”- írta a község képviselő-testülete szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink