Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-15 15:17:00

A szakértő szerint így zajlik le az újabb kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a pedofilellenes törvény kapcsán - jelentette be az Európai Bizottság a csütörtöki kormányinfó ideje alatt. A levélre a magyar kormánynak válaszolnia kell, majd tárgyalásra kerül a sor, és ha nem sikerül megállapodni, akkor jön a bírósági szakasz, amennyiben Magyarország nem tesz engedményt.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az ATV Start című műsorában magyarázta el, hogy mit jelent Magyarországra nézve a kötelezettségszegési eljárás: az első levélben Brüsszel tájékoztatást kér, hogy milyen indokok vezették a magyar kormányt a törvényhozatalhoz, és meg tudja-e védeni az álláspontját. Ebben a hivatalos megkeresésben már ki fogják fejteni, hogy mi az alapvető kifogásuk a pedofiltörvénnyel kapcsolatban, hogy annak melyik pontját vitatják. Ez vonatkozhat arra, hogy a törvény támadható alapjogi értelemben, hogy sérti az LMBTQ-közösség tagjait, de vonatkozhat az audiovizuális korlátozásokra is.

A levélre a magyar kormánynak válaszolnia kell, majd tárgyalásra kerül a sor, és ha nem sikerül megállapodni, akkor jön a bírósági szakasz, amennyiben Magyarország nem tesz engedményt. Fontos leszögezni, hogy a kifogás nem kötelező érvényű, de egy bírósági döntés igen, akárcsak a CEU-nál: a kötelezettségszegési eljárás a bíróságig jutott, és a kormánynak módosítania is kellett a törvényt, csak közben eltelt három év, a CEU pedig elköltözött - mondta a szakértő. Előfordulhat azonban, hogy a kormány késlekedik a végrehajtással, mint a civiltörvénynél vagy a menekültkérdésnél.

Hogy a végén az Európai Bizottság felfüggesztheti-e a kifizetéseket, az egy bonyolultabb kérdés. A külpolitikai szakértő elmondta, hogy a mostani eljárásban burkoltan benne van, hogy abban az esetben, ha nem jutnak megállapodásra, kezdeményezhetik a pénzügyi támogatások felfüggesztését. Azonban jogi szempontból a kettő nem függ össze, ezen az alapon nem lehetséges a felfüggesztés. Ugyanakkor nem véletlen a magyar helyreállítási alap elfogadásának késleltetése, ami hivatalosan nem a pedofilellenes törvénnyel és a kötelezettségszegési eljárással függ össze – valójában van kapcsolat a kettő között –, hanem arra hivatkoznak, hogy a rendeletnek nem felel meg a magyar terv. A magas korrupciós kockázatra hivatkozva nem vonhatják meg tőlünk a pénzt, de felfüggeszthetik a kifizetést, akár évekre - tette hozzá.

Szent-Iványi István szerint a másik kérdés, hogy mikor indul be a jogállamisági mechanizmus: a rendelet január elsejétől érvényes, de van egy megállapodás az Európai Tanács és az Európai Bizottság között, hogy addig nem indul el az eljárás, amíg nem mondják, ki, hogy jogszerű volt a rendelet. Mindezt Magyarország és Lengyelország vitatja. Amennyiben ősszel elindul az eljárás, az már nemcsak a helyreállítási alap kifizetését érintheti, hanem a hétéves költségvetését is - közölte.

Elbukhatja az uniós helyreállítási forrásokat Magyarország?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink