Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-15 10:46:00

Gulyás Gergely: egyes területeken érdemes megvizsgálni a kötelező oltás lehetőségét

Orbán Viktor holnap reggel ismerteti a döntést a harmadik oltásról. Gulyás Gergely az ATV kérdésére, megegyezik-e a kormány álláspontja a Kásler Miklóséval, hogy 60 év fölöttieket és más vakcinával oltsanak harmadszorra, azt mondta: “ugyanabból a szakértői anyagból dolgoznak”. A krónikus betegség is szempont lehet - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ismertette a kormányülés legfrissebb döntéseit. Leszögezte, hogy járványügyi szempontból Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, második oltás tekintetében a másodikok vagyunk Európában.

A miniszter közölte, hogy itthon még nem jelent meg a negyedik hullám. A kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha teljesen védett.

Harmadik oltás, kötelező oltás

Gulyás Gergely közölte, hogy a harmadik oltás ügyében várható döntés - a mai napon még tárgyal az operatív törzs, a holnapi napon fogja ezt a miniszterelnök bejelenteni.

A kötelező oltás kérdését is tárgyalták, mint fogalmazott, az általános elv az, hogy mindenki magáért felel, de egyes területeken - például az egészségügyben  - gondolkoznak azon, hogy kötelezővé teszik a vakcina beadatását.

Ma a 12-15 év közötti fiatalok 12 százaléka van beoltva, a 16-17 évesek esetében ez az arány 48 százalék, 60-64 év között 67 százalék, 75-80 év között pedig 85 százalék. Gulyás Gergely szerint a 60 év felettiek oltása kiemelt kérdés, ezekről tárgyal ma az operatív törzs, az ezzel kapcsolatos döntést a holnapi napon jelenti be a miniszterelnök.

A miniszter úgy látja, politikai okokból elindult egy hangulatkeltés az egyes oltásokkal szemben. Hangsúlyozta, hogy nem politikai kérdés a bizalmatlanságkeltés, ezzel ugyanis mérséklik az oltási kedvet, amivel emberek halálát lehet előidézni.

A Semmelweis Egyetem mérése alapján minden itthon alkalmazott vakcina hatékonysága 96 százalékos hatékonyságot mutat. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy felesleges a hangulatkeltés, az oltások védettséget adnak. A mérések azt mutatják, hogy a Szputnyik a legjobb, bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még mindig nem engedélyezte az orosz vakcinát. Továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat - tette hozzá.

Uniós ügyek

A kormány szintén foglalkozott uniós ügyekkel, ezzel kapcsolatban a helyreállítási terv és a gyermekvédelmi törvény volt középpontban. A miniszter rendkívül negatív fejleménynek látja, hogy az EU egymással össze nem függő ügyeket kapcsol össze, mivel a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos vita nem állhat összefüggésben a helyreállítási alappal.

Ez a fajta árukapcsolás tönkre fogja tenni az Európai Uniót, mivel ha mindenkinek lesz egy ügye, amiben nem értenek egyet, az lehetetlenné teszi az együttműködést - fogalmazott.

A kormány nem hajlandó változtatni az álláspontján, ami Gulyás Gergely szerint az, hogy a gyermekek szexuális nevelése a szülők feladata. A nemzeti konzultáción az emberek ezekben a kérdésekben is véleményt nyilváníthatnak. A miniszter szerint ez nem csak magyar ügy, Olaszországban a Vatikán és az olasz állam között van vita arról, hogy egyházi iskolásban mit lehet tanítani és mit nem.

A kormány tárgyalt a Fit For 55 programról, ami 55 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő. A kormány fontosnak tartja, hogy a kibocsátás csökkentés globális ügyként jelenjen meg, mivel az EU csupán 7 százalékát adja a káros kibocsátásoknak - hangsúlyozta Gulyás. Magyarország támogatja az ambiciózus csökkentési terveket, de elfogadhatatlan az, hogy a lakosság fizesse meg ennek az árát - hangsúlyozta a miniszter.

Azt is elmondta, hogy a gazdaság és a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs is megkezdte működését. A gazdaságit Szijjártó Péter, míg a közösségi élet újraindításáért felelőset Novák Katalin vezeti.

A kormány arról is döntött, hogy a külföldi vállalatok 20 százalékban alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat a korábbi 10 százalék helyett.

Az Origo kérdésére Gulyás Gergely a lengyel alkotmánybíróság döntése kapcsán - ahogy mi is beszámoltunk róla, alkotmányellenesnek minősítette a lengyel alkotmánybíróság az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozással szemben - megjegyezte, hogy ennek lehet pozitív és negatív hozadéka is, ami szét is tudja verni az Európai Uniót.

Alkotmányos párbeszédre van szükség az uniós szervek és a tagállamok alkotmányos szervei között, erőből nem lehet átverni a hatásköröket - hangsúlyozta. Mint mondta, a magyar alkotmánybíróság előtt is van hasonló ügy, a migrációval kapcsolatban. A tagállamok alkotmányos identitásához a kormány szerint az Európai Uniónak nem lehet köze, az átadott hatáskörökben az uniós jog elsőbbséget élvez.


Harmadik oltás: Megegyezik-e a kormány álláspontja Káslerével, hogy a 60 fölöttieknek kell adni?

Ugyanabból a szakértői anyagból dolgozott a kormány is, “amire Kásler miniszter úr hivatkozott az interjúban” - ezt válaszolta Gulyás Gergely ATV kérdésére, hogy a harmadik oltás esetében az-e a kormány álláspontja is, amit Kásler Miklós mondott a Spirit FM-en, hogy elsősorban 60 év felett, hat hónap után célszerű a harmadik oltást megadni, és más típusú vakcinával. Ezzel a Miniszterelnökséget vezető miniszter ráerősített az EMMI miniszterére. "Tudományos kérdésekben a kormánynak nincs álláspontja, hallgatunk a tudományra” - fogalmazott.

Munkatársunk közbevetésére, hogy Merkely Béla a harmadik oltásnál a krónikus, az onkológiai vagy vérképzési betegségben szenvedőket tartja fontosnak oltani, Gulyás Gergely azt válaszolta: természetesen lehet ilyen szempont is. “Mindenkivel konzultáltunk, ma még egy Operatív Törzs ülés van. De a kormány tegnap már megtette a javaslatát az Operatív Törzsnek” - mondta. Mert mivel a harmadik tásnál “részben technikai lebonyolítás van, ezt végig kell gondolni”. De ma még a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival és Müller Cecília tisztifőorvossal is egyeztetnek a kormány részéről. “Holnap reggel ismert lesz a kormány döntése” - jelentette ki Gulyás Gergely arra utalva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában mondja el a konkrétumokat a harmadik oltásról.

Újabb kötelezettségszegési eljárás

A pedofilellenes törvénnyel kapcsolatban a hírek szerint ma fog az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezni - Gulyás Gergely szintén az ATV kérdésére kijelentette, hogy hivatalosan nem kaptak semmit, a hivatalos protokoll szerint az igazságügyi miniszter kap levelet. A Bizottság elnöke nem beszélt meg hivatalos találkozót Orbán Viktorral, de ha van erre igény, lesz rá lehetőség - mondta Gulyás.

A Bizottság véleménye politikai, és nem jogi érveken alapszik - mondta Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy a végrehajtási rendeletekkel lehet-e finomítani a kifogásokon. Az Európai Bizottság egy politikai közegben él, ami nem sokszínű, a médiapluralizmus nem biztosított, és politikai megrendelésre járnak el - tette hozzá.

Benzinár, infláció

Az ATV egy másik kérdésére válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a benzinár külkereskedelmi hatások miatt változik, a kormánynak kevéssé van ráhatása. De vizsgálják a kérdést, hogy hogyan hat a gazdaságra.

Tállai András annak idején 11 forinttal csökkentette Mezőkövesden a benzinárat, a MOL-lal való tárgyalás után. Az ATV-nek arra a kérdésére, hogy hasonló elképzelhető-e, Gulyás úgy reagált, hogy a mostani helyzet más, mivel itt egy általános áremelkedésről van szó, míg Mezőkövesden helyi szinten volt drágább a benzin.

A Heti Napló kérdésére a miniszter elmondta, hogy a jelenlegi, viszonylag magas infláció oka nem a gazdaság mélyrétegeiben keresendő, hanem az újraindítás miatt kialakult, átmeneti állapot. Gulyás szerint az MNB monetáris eszközökkel tudja majd mérsékelni hosszútávon az inflációt.

Oltási rend, korlátozások

A harmadik oltás kapcsán nem forgatókönyvek vannak, hanem egy konkrét javaslat, amit a kormány tett. Ezt fogja ma az operatív törzs megvizsgálni - jelentette ki Gulyás Gergely. Arra a kérdésre, hogy visszaállhat-e a régi oltási rend, Gulyás úgy reagált, van rá lehetőség.

Egy esetleges negyedik hullám kapcsán a miniszter elmondta, hogy generális korlátozó szabályokat nem kell majd hozni. Az viszont elképzelhető, hogy az oltatlanokra más szabályok fognak vonatkozni, esetleg vissza kell hozni a védettségi igazolvány használatát.

Repülőtér, fővárosi közlekedés

A Budapest Airport kapcsán Gulyás Gergely közölte, hogy a kormánynak az a célja, hogy állami, vagy legalább magyar tulajdonba legyen a repülőtér. Szerinte komoly kárai vannak a repülőtér eladásának, hiszen gazdasági kára is van és nemzetbiztonsági kérdés is. Tárgyalnak a repülőtér megvásárlásáról - mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a debreceni repülőtér lehet-e alternatíva, a miniszter azt mondta, hogy a baloldali kormány úgy adta el, hogy más városokban se lehessen alternatívát teremteni.

A fővárosi közlekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy a hatáskör egyértelmű, ez tisztán fővárosi hatáskör. Minőségi és nagyságrendi romlás következett be szerinte a közlekedésben.

Jó lenne, ha az országos politikai kihívásai mellett Karácsony Gergely főpolgármesternek a fővárosra is lenne ideje - mondta Gulyás, aki szerint ha szeptemberig sem rendeződik a helyzet, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Oltási kedv, béremelés

Az oltási kedv kapcsán Gulyás Gergely közölte, hogy 2-3 ezren oltatják magukat hétköznapokon. Arra a kérdésre, hogy tervez-e a kormány jutalmat adni az oltás felvételéért cserébe, a miniszter kijelentette, az ingyenes oltás a jutalom, "önmagától senkit nem tud a kormány megvédeni".

Gulyás kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Lengyelországnak is az az érdeke, hogy bent maradjanak az Európai Unióban.

A Magyar Közlönyben megjelent egy felsorolás, ami számos, Kásler Miklós feladatkörébe tartozó kérdést más minisztérium hatáskörébe utalt - a Telex erre vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely kijelentette, hogy utánanéz, de nem volt arra szándék, hogy az EMMI feladatköreit szűkítsék.

A kormány az orvosok alapbérét megemelte, az egészségügyi szakdolgozók egy másik programban vannak, közben 15 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből. Gulyás Gergely szerint az idén áprilisi fizetés a túlórák miatt alacsony, mivel rendkívül sok túlóra volt, az alapbéremelés tekintetében törekednek az egyensúlyra. Szerinte nem volt olyan kormány, ami négy alatt 72 százalékkal emelte volna béreket, de szükség van további emelésre.

A miniszter elmondta, hogy a dugódíj bevezetését nem támogatják, és hogy 7 magyar aranyérmet remél az Olimpián.

Oltások hatékonysága, delta variáns

Arra vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok, hogy oltást követően hányan betegedtek meg, és haltak meg. A friss, erre vonatkozó adatokat jövő héten fogja ismertetni Gulyás Gergely. Mint mondta, egy dolog egyértelműen látszik: nincs jelentős különbség az oltások között hatékonyságban. Ezért tartja Gulyás felelőtlenségnek azt, hogy bizalmatlanságot keltenek az oltással kapcsolatban.

A kötelező oltással kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy sajnálja azt, hogy szervezetek, munkáltatók, újságírók nem szólalnak meg ebben az ügyben. Érdemes lenne ebben a kérdésről társadalmi vitát tartani - tette hozzá.

Most alig van jelen a vírus, de ez változni fog, mivel kívülről meg fog jelenni a delta-variáns - jegyezte meg Gulyás. A variáns terjedéséről Gulyás elmondta, hogy nemzetközi és magyar adatokat néznek, nálunk még nincs negyedik hullám, de a delta miatt ez bármikor bekövetkezhet. A terjedése sokkal gyorsabb, 6-7-szerese az eredetinek. A nyájimmunitáshoz emiatt a korábbi 65 százalék helyett 80-85 százalékos védettség kellene, amelynek elérésére csekély esély van, nemcsak itthon, más országokban sem - mondta.

Gulyás bejelentette, hogy szeptember 1-jével 15 százalékos béremelés lesz az állami fenntartású egyetemeken.

A HVG kérdésére reagált Gulyás Gergely arra, hogy a kormányinfó közben az Európai Bizottság hivatalosan is bejelentette, megindítják a kötelezettségszegési eljárást. A miniszter közölte, erre számítottak.

A 168 óra kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a védettségi igazolvány visszavonásáról már beszéltek, aktualitása akkor lesz, ha ismét szükség lesz a védettségi igazolványra. Viszont az a tapasztalatuk, hogy aki felvette az első oltást, az a másodikat is felveszi.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink