Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-13 08:34:00

Kunetz Zsombor: három óriási „ősbűne” volt a járványkezelés során a kormánynak

​Az egészségügyi szakértő szerint az első hullám alatt és utána is sokkal többet kellett volna tesztelni, miközben tavaly nyáron semmilyen felkészülést nem lehetett tapasztalni az egészségügyi ellátórendszerben, mielőtt megérkezett a járvány második hulláma. Emellett Kunetz szerint az sem volt szerencsés, hogy szeptember elején a kijelölt megyei kórházak kezeléséből áttették a Covid-betegek kezelését bizonyos kórházakba.

Kunetz Zsombor az ATV Start című műsorában arról beszélt: a koronavírus-járvány miatt néhány kivételtől eltekintve Európában nem állt le országos szinten az egészségügyi ellátás, Magyarországon viszont majdnem lenullázta a kormány járványintézkedése az egész ellátást. A háziorvosok „oltóközpontot játszottak”, a szakrendelőkben dolgozók szintén oltottak és egy részük kórházakba volt kivezényelve, míg a kórházak dolgozói közül is sokan más intézménybe kényszerültek – sorolta a szakember.

Kunetz Zsombor kifejtette, hogy egyszerre a kórházakban összesen 11-12 ezer ember volt Coviddal fertőzve, miközben az országban 56 ezer aktív kórházi ágy van. Az, hogy egy tizenezres plusz terhelés kiüti az egész ellátást, szerinte nem normális.

Mint fogalmazott, három óriási „ősbűne” volt a járványkezelés során a kormánynak. Az első, hogy az első hullámban és utána nem történt megfelelő számú tesztelés, holott az összes szakértő azt mondta, hogy tesztelni kell. A második, hogy tavaly nyáron semmilyen felkészülés nem volt az egészségügyi ellátórendszerben, és a harmadik, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter „egy mozdulattal döntötte be a mentőszolgálatot és a kórházi ellátást” azzal, hogy a kijelölt megyei kórházak kezeléséből áttette a Covid-betegek kezelését bizonyos kórházakba.

Hozzátette, hogy természetesen egy nyár alatt nem lehetett volna megfelelő számú ápolót és orvost „előállítani”, de racionális lépésekkel ezek az intézkedések sokkal jobban csökkentették volna az ellátórendszer terhelését, és ha a terhelés csökken, az ellátásból kieső betegek száma is csökken.

Akik nem kaptak ellátást

Az egészségügyi szakértő beszélt arról is: a NEAK adatai szerint csaknem félmillió ember nem kaphatott tavaly egészségügyi ellátást. Szerinte a legbeszédesebb adat, hogy 40 százalékkal csökkent a szívtranszplantációk száma, pedig ezeknek a betegeknek végképp nincs idejük várni. Kunetz Zsombor szerint olyan adatok is eljutottak hozzá, hogy voltak, akik szívkatéterezésre vártak, de a várakozás közben meghaltak.

Kitért arra is, hogy a tumoros betegeknél a következő években fogjuk látni, mennyivel nőtt meg a számuk és a körükben a halálozás aránya.

Mint mondta, nehéz ezzel az embertömeggel mit kezdeni, ha a kormány „bedob még egy bombát”, és létrehoz egy egészségügyi jogállásról szóló törvényt, ami után szakemberek ezrei hagyják ott a szakmát.

Akár több százezer ember is kimaradhatott a megfelelő kórházi kezelésből tavaly

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink