Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-13 12:45:00

Kásler Miklós figyelmeztet: 12 perc alatt képes fertőzni a delta variáns

Az emberi erőforrások minisztere többek között a harmadik oltás szükségességéről is beszélt Novák Andrással a Spirit FM Exkluzív című műsorában. Szerinte a holnapi kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, méghozzá, ahogy fogalmazott, „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva. Én azt javaslom mindenkinek, hogy ezt kövesse.”

Kásler Miklós figyelmeztet: 12 perc alatt képes fertőzni a delta variáns

„Megnyertük a hosszú háborúnak ezt az ütközetét” – mondta el a miniszter a harmadik hullám leküzdéséről, aki szerint a mostani sok kedvező paraméter között egyetlen aggasztó dolog van: a reprodukciós tényező közelít az egyhez, illetve át is lépi azt.

Kásler figyelmeztet arra, hogy a delta variáns már megjelent Európában, a Fertő-tó túlsó oldalán például hét fiatalt betegített meg. 

Ez a mutáns hatvan százalékkal agresszívabb, mint a brit mutáns, az pedig ötven százalékkal volt fertőzőbb az eredeti változatnál. Az egy légtérben tartózkodók között 12 perc is elegendő ahhoz, hogy megfertőzzék egymást – magyarázta a miniszter.

Azt is megemlítette a beszélgetésben, hogy az oltásnak nincs alternatívája. Mint fogalmazott, a jelenleg 600 ezer oltatlan 60 év feletti lakosnál ez az életet jelentheti.

A veszélyeztetett korosztály a harmadik oltás kérdésénél is felmerült: Kásler Miklós szerint nem csak a koronavírus elleni, hanem minden más oltásnál is csökken a védettség az idő múlásával.

„Irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával lökésszerűen növeli a védettséget.”

Saját véleménye az, hogy elsősorban hatvan év felett, hat hónap után a harmadik oltást célszerű megadni. Nincs olyan adat, ami ezt cáfolná” – mondta.

A negyedik hullámot Magyarország nem tudja elkerülni – hangzott el a minisztertől. Úgy látja, a helyzet analóg az egy évvel ezelőttihez: az első hullám leküzdése után külföldről bekerült a brit variáns, és nagyon hasonló dolog zajlik most is.

Arról, hogy fel van-e készülve az egészségügy erre, Kásler úgy nyilatkozott: ő sehol nem lát lyukat.

„Biztatom a kollegáimat, hogy testileg-lelkileg újuljanak meg, készüljenek fel a következő időre, mert nagyon nehéz lesz” – hangzott el a beszélgetésben, amit ide kattintva hallgathat végig.

Kásler Miklóssal tárgyalna a Magyar Orvosi Kamara

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink