Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-12 13:22:00

Volt energetikai helyettes államtitkár: 6-700 forintos üzemanyagárnál már elgondolkozhat a kormány, hogy közbeavatkozik-e

Holoda Attila szerint a magyar kormánynak nagy bevétele származik az üzemanyagokból, ráadásul egyelőre a statisztikák azt mutatják, hogy nem csökken a fogyasztás az egyre magasabb árak ellenére sem, ezért nem valószínű a beavatkozás. A szakember úgy látja, nem kizárt, hogy a literenkénti ár akár 6-700 forintig is emelkedik, ekkor azonban valószínűleg lépni fog a kormány.

A benzin literjéért átlagosan 446 forintot kérnek, a dízelnél 445 forint az ár. Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár az ATV Start című műsorában arról beszélt: a magyar kormánynak nagy bevétele van az üzemanyagokból, nagyjából annyi, amennyi biztosan fedezi mondjuk az éves nyugdíjköltséget. Mint fogalmazott, itt hatalmas pénzekről beszélünk, az üzemanyagár durván 50 százaléka adó.

Holoda Attila szerint mivel Magyarország kőolajimportra szorul, azt valutáért kell megvenni - ha rossz az árfolyam, az is felfelé nyomja az árat. Erre jönnek rá a feldolgozási, szállítási, kis- és nagykereskedelmi költségek, de a jelentős tétel a jövedéki adó, és az erre rárakott általános forgalmi adó.

A szakember rámutatott, hogy sok háztartásban ma már rezsiköltségnek számít az üzemanyag, ezért, ha a kormány rezsicsökkentésről beszél, akkor itt hozzányúlhatna az árakhoz, akár azzal, hogy elkezdi az áfatartalmát csökkenteni. Erre Holoda Attila szerint lenne lehetőség: a rezsiköltségek közül például a távhő áfája csak 5 százalék. Ráadásul, ha az olaj ára 50 dollár alá esik, akkor a magyar rendelet alapján egy úgynevezett büntető jövedéki adó érkezik be, volt is erre példa az elmúlt évben, mikor nagyon lement az olaj ára.

Ha minden ingyen lenne, ingyen lehetne megvenni az olajat külföldön, akkor is alsó hangon 200 forint lenne az üzemanyagár, itt azonban a kormánynak valódi beleszólási joga lenne - hangsúlyozta.

A szakember kitért arra is, hogy a turizmus esetén van egy szezonális üzemanyagár, valószínűleg a mostani árban ez is benne van. A turista ugyanis akkor is útra kel, ha emelkedik a benzin vagy a gázolaj ára.

Lélektani határ

Holoda Attila arra a kérdésre, hogy van-e olyan pont, ahol biztosan beavatkozik a kormány, azt mondta:

ezt a pontot szerinte még nem értük el, de valószínűleg ez egy lélektani határ lesz. 6-700 forint közötti árnál valószínűleg elgondolkozik a kormány, hogy csökkentse, de ma még azt mutatják a statisztikák, hogy nem csökken az üzemanyagfogyasztás az emelkedés ellenére sem.

A 6-700 forintos literenkénti árnak van reális esélye a szakember szerint, ez akkor következhet be, ha az árfolyam romlik, vagy az olajár nő. Utóbbiban szerinte van mostanában egy megtorpanás, a 80 dollár az OPEC-nél is egy lélektani határ. Ha mégis átszakadna ez az ár, akkor nagy valószínűséggel könnyen elérhetjük az említett 6-700 forintot is.

Holoda Attila azt várja, hogy normalizálódik a helyzet, az OPEC-tagországok Oroszországgal és az USA-val kiegészülve megpróbálnak megegyezni egy normál olajár szinten tartásáról, ugyanis nem érdekük, hogy nagyon magasra szökjön az ár, mert az visszaveti a fogyasztást.

Csúcsokat dönt az üzemanyagok ára

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink