Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-12 06:02:00

Nemzeti Pedagóguskar elnöke: több pszichológiai felkészítést, kevesebb tananyagot

Az Új Nemzeti Alaptantervhez igazítják a tanárképzést, a pedagógusok egyetemi felkészítéséből pedig törlik a „felesleges” tartalmakat – hangzott el a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal legutóbbi ülésén. A szakszervezetek szerint ha egy tanár a jövőben annyit tudna, mint egy középiskolai diák, a minőségi oktatás is veszélybe kerülne. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: nem a képzés elbutításáról van szó, és több pozitív változás is lesz a pedagógusképzésben. Az ATV Híradójának riportja.

„Nagyon a végét járja a pedagógus társadalom, csak egy szikra kell” – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Szerint a kormány visszaél a tanárok türelmével, hivatástudatával, miközben a pályakezdők bére pótlékkal együtt nem éri el a garantált bérminimumot. Ráadásul most úgy tűnik, a jövőben a NAT-hoz igazítják a tanárképzést, a képzésből pedig törlik a „felesleges tartalmakat” – derült ki a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal legutóbbi ülésén.

„Egy pedagógus akkor tud tanítani, ha biztonságban van, és sokkal több a tudása, mint a diákoknak. Ha egy pedagógus csak annyit tud, mint amennyit meg kell neki tanítani, akkor már régen rossz, mert nem lesznek gyerekek, akik tovább tanulnak, kutatók lesznek, mérnökök lesznek, tanárok lesznek” 

– véli erről Szabó.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy látja: szükség van a pedagógusképzés megreformálására, de nem így. Nagy Erzsébet választmányi tag szerint azzal, ha csak annyit tanítanak meg az egyemen a leendő tanároknak, amennyit egy középiskolai diáknak tudni kell, azzal a tanárszakmát lezüllesztik, és a minőségi oktatás mellett a pedagógus kritikai gondolkodása is veszélybe kerülhet.

„Mellesleg, egy középszintű érettségire készítene fel ez a tanárképzés. Tehát az emeltszintű érettségire még egy plusz egy éves iskolán kívüli továbbképzésben kell felkészülniük majdan a tanárjelölteknek. Ez is egészen elképesztő” – tette hozzá Nagy Erzsébet.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter úgy tartja, az átalakítás célja biztosan nem a képzés lebutítása. A terv szerint a követelmények könnyítésével a képzési területen lévő jelentős lemorzsolódását szeretnék csökkenteni. Horváth Péter úgy gondolja: a pedagógus hiányra nem ez a megoldás.

„Én azt gondolom, hogy szakmódszertan kellene, vagy akár pszichológiai jellegű felkészítés is a mai pedagógusoknak. Ha erről van szó, akkor bizonyos értelmében egyfajta tudomány-csökkentéssel egyetértenék” – közölte az elnök, aki azt is elmondta, hogy a tananyag, amit a képzésben tanulóknak átadnak, az sok esetben lehet, hogy túlzó.

A szakember pozitívumként emelte ki, hogy továbbra is megmarad a tanárok kétszakossága, egységesen öt éves lesz majd a pedagógus képzés, ráadásul a tanárjelöltek nem csak végzősként, hanem minden évben gyakorlatot szerezhetnek az iskolában. Ez utóbbit a Pedagógusok Szakszervezet is jónak találja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink