Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-10 18:42:00

Van olyan magánóvoda, amitől 800 ezer forintot vont el az ÁSz

Van olyan magánóvoda, amelytől az Állami Számvevőszék 800 ezer forintot vont el „rendeltetésellenes pénzfelhasználás veszélye” miatt. Az ÁSz tavaly decembertől vizsgálja ezeket a részben állami támogatásban is részesülő, közfeladatot ellátó szervezeteket. Az egyik érintett szakszervezet viszont úgy látja, hogy a pénzvisszatartás aránytalan büntetés ahhoz képest, hogy az állami támogatás havi összege még a bérköltséget sem fedezi. Az ATV Híradójának riportja.

Az Állami Számvevőszék most azokat az óvodákat, bölcsődéket, szociális intézményeket ellenőrzi, amelyeket például nem önkormányzat működtet.

"Az ÁSz-nak ez az intézkedése is alapvetően azt szolgálja, hogy rend legyen ezeknél a szervezeteknél, rend legyen a gazdálkodásban, hiszen rendezett gazdálkodás nélkül nem képzelhető el jó és magas színvonalú szakmai feladat ellátás sem" - nyilatkozta Horváth Bálint szóvivő.

Ilyenkor évekre visszamenőleg kérnek szabályzatokat, nyilvántartásokat, naplófőkönyvet, számlákat - előírásos formai és tartalmi követelményekkel.

Súlyos szabálytalanságok, hiányosságok esetén a Számvevőszéknek van lehetősége arra, hogy a költségvetési támogatás egy része, vagy akár a teljes egésze tekintetében a folyosítás felfüggesztését kezdeményezze.

Az első határozatok már megszülettek. Egy közhasznú nonprofit Kft.-től az állami támogatás 30%-át vonták el. 

"Ez egyébként 800 ezer forint visszatartást jelent annál az intézménynél, aki 2,4 millió forintot kap az államtól havonta előre finanszírozásként. Maga a bérköltség, amit havonta ki kell fizetni, az 3,1 millió forint" - fogalmazott Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke aránytalanul nagynak tartja a szankciót az olyan intézmények esetében, amelyeknek nincs köztartozása, ugyanakkor a havi folyó kiadása jócskán meghaladja az állami támogatás összegét. Szűcs Viktória más motivációt sejt az ÁSz vizsgálódása mögött.

"Csak gondoljunk bele, ha mindenhonnan visszatartanak 800 ezer forintot, az a költségvetésben egy olyan többletként jelenik meg, ami egy átmeneti államigazgatási likviditási problémákat tud adott esetben rövid távon eszközölni"

 - vélekedik.

Az Alapítványi és Magánóvodák Egyesülete nem kívánt nyilatkozni az ATV Híradójának. Azt azonban elmondták, hogy a nyári nyitvatartás tekintetében ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint az állami óvodákra. Az ÁSz ugyanis megjegyzi a közleményében, hogy „nem kapott jelzést arra vonatkozóan, hogy az érintett fenntartók óvodái a nyári időszakban is működnének”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink