Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-10 18:57:00

Szakértő: ha július 19-én sem fogadják el a magyar helyreállítási tervet, akkor nagy baj van

Továbbra sincs megállapodás a helyreállítási alap 2500 milliárd forintjáról. A tárgyalások még folynak, de kérdéses, hogy hétfőig megszületik-e a megállapodás a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Ha nem, akkor a pénzek kifizetése elhúzódhat akár őszig is. Az ATV Híradójának riportja.

Tavaly áprilisban az Európai Unió történetének második leghosszabb csúcstalálkozóján fogadták el a tagállami vezetők az EU új költségvetését, és a koronavírus válság utáni helyreállítási alapot. 

Magyarország 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a helyreállítási alapból. A kormány előzetes tervei szerint a pénz legnagyobb részét az egészségügyre költenék, negyedét fenntartható közlekedésre, 20 százalékát pedig az oktatásra fordítaná a kormány. 

Orbán Viktor áprilisi brüsszeli látogatása előtt biztos volt abban, hogy elfogadják a magyar tervezetet: "Ami a mai brüsszeli megbeszéléseket illeti, hát nem akarok én ott tárgyalni igazából semmiről, mert lényegében a pénzügyi kérdések rendezettnek tekinthetők" - fogalmazott akkor a miniszterelnök. 

Azonban a hét közepén mind a DPA hírügynökség, mind a Politco arról írt, hogy az Európai Bizottság felfüggeszti a magyar koncepció elfogadását.

„Az a hír egy álhír, amit a Politico is megjelentettet, meg talán a DPA is, nyilván nem véletlenül jelennek meg álhírek. De a tárgyalások Magyarország és a Bizottság között a helyreállítási alapról folyamatosak" - nyilatkozta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerdán a Bizottság szóvivője is megerősítette, hogy a tárgyalások még zajlanak: "Jelenleg is tanulmányozzuk a magyar helyreállítási tervet, hogy megfelel-e a felállított kritériumoknak" - fogalmazott.

A Politico viszont később már arról írt, az Európai Bizottság nem tartja eléggé korrupcióellenesnek a magyar tervezetet, és kérdéses, hogy elfogadja-e azt a hétfői határidő lejártáig.

"Ennek az a jelentősége, hogy az egész tervet végeredményben, amikor a Bizottság elfogadja, be kell terjessze a július 26-ai tanácsülés elé, és a Tanácsnak kell jóváhagyni véglegesen. Ha július 19-én sem fogadják el a magyar helyreállítási tervet, akkor nagy baj van. Az egyrészt azt jelenti, hogy nagyon komoly problémák merültek fel vele kapcsolatban, másrészt pedig, hogy a nyári szünet előtt már nem fogja elfogadni a tanács" - nyilatkozta az ATV Híradójának Szent-Iványi István, korábbi EP-képviselő, külpolitikai szakértő.

Ebben az esetben a pénzt csak ősszel fizetnék ki, ami súlyosan érintheti a magyar kormány gazdaság politikáját.

"Úgy tudom, háttér-információkból, hogy az Orbán-kormány rengeteg mindenben már módosított a tartalmán ennek a nemzeti tervnek, hogy megfeleljen az európai intézmények követelményeinek. Ettől még késedelmet szenvedünk" - mondta Ujhelyi István.

Bár több helyen megjelent, hogy a nemrég elfogadott és sokak által homofóbnak tartott pedofilellenes törvény miatt nem haladnak a tárgyalások, Ujhelyi István úgy látja, ez csak elterelés a kormány részéről, szerinte a megbeszélések megtorpanásának valódi oka, hogy az EU a továbbiakban nem engedi a felelőtlen pénzköltést a kormánynak.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink