Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-11 06:11:00

Hónapokat, vagy akár egy évet is csúszhat az új építésű lakások átadása

Az ingatlanszakértő szerint ez a csúszás főként a munkaerőhiánnyal magyarázható, de nyilvánvalóan hat a piacra az építőanyag-árak emelkedése is. Ez utóbbi, sok esetben ráfizetéssel jár, így az új lakás sokszor nem csak lassabban készül el, de végül drágább is lesz. Az ATV Híradó riportja.

Új építésű városnegyed Budapest kertvárosi részén - hiába, hogy a járvány és az építőanyag árak drámai emelkedése nem kedvez az ágazatnak, a fővárosban szinte nincs olyan kerület, ahol ne lehetne találkozni hasonló léptékű beruházással.

A Duna House marketing vezetője szerint akik most költöznének új építésű ingatlanba, azoknak még a szokottnál is nagyobb türelemre van szükségük, nem ritka a tervezetthez képest számított féléves vagy éves csúszás sem.

"Inkább itt most elsősorban az építőanyagdrágulással a költségek nőttek, és nem is feltétlen az időpontok csúsztak. Az átadási határidőknél inkább a munkaerőhiány szokott lenni az elsődleges: hogyha nem találnak szakembereket, akkor sokkal nehezebb befejezni. Kérdés, hogy most jelen pillanatban milyen áron találnak szakembereket" - fejtette ki Benedikt Károly.

A burkolási munkákért vagy a festésért például háromszor annyit kérnek a kivitelezők, mint néhány hónappal korábban. Az emelkedés pedig a négyzetméterárakon is jól látszik. Az Otthon Centrum adatai szerint Budapesten jelenleg 424 projektben 32 ezer új lakás épül, az átlagos négyzetméterár pedig 1 millió 113 ezer forint. Legdrágább az V. a II. és a XII. kerület.

Gerő Tamás ügyvéd, ingatlanjogi szakértő azt javasolja, mindenki alaposan tájékozódjon, mielőtt szerződést köt egy új lakásra, aki pedig teheti, fogadjon műszaki ellenőrt az építkezés idejére.

"Ez azt jelenti, hogy a vevőnek már az építkezés alatt lesz arra információja, hogy hogyan halad az építkezés, lehet-e benne csúszás és akkor már esetleg már menet közben, mielőtt kifizetné a teljes vételárat, már tudják a szerződést módosítani a vevő érdekeinek megfelelően" - mondta Gerő Tamás.

Az Ingatlan.com becslései szerint az új lakások piacán történő változások a használt ingatlanokra is hatással lesznek. Balogh László vezető gazdasági elemző szerint azok, akik felújítandó ingatlant vásárolnának, azzal kell hogy kalkuláljanak, hogy egy felújítás költsége sokkal magasabb is lehet a tervezettnél, így hogyha a fizetőképes kereslet nem tud lépést tartani az árak változásával, akkor kettészakadhat az ingatlanpiac.

"Lesznek a nagyon jó minőségű, drága ingatlanok és a felújítandó, közepes minőségű ingatlanokért kevesebbet lesznek hajlandóak fizetni az emberek, ha felújítás költségei megugranak" - tette hozzá.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint egyébként az új építésű lakások piacát egyértelműen az állami kedvezmények pörgették fel igazán.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink