Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-08 11:17:00

Jourová cáfolta, hogy a Bizottság felfüggesztette a magyar helyreállítási tervet

Cáfolta Vera Jourová uniós biztos azokat a híreket, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette volna a magyar kormány 2500 milliárdos helyreállítási tervének a vizsgálatát.

Az Európai Parlament érzelmektől is túlfűtött vitát folytatott tegnap a sokak által melegellenesnek tartott magyar pedofilellenes törvényről, ami szokatlanul erős tiltakozáshullámot váltott ki, noha a magyar kormány eleve gyermekvédelmi törvényről beszél, és konzekvensen azt mondja, hogy a szabályozás csak a 18 év alattiakra vonatkozik.

A tegnapi vitában érdekes jelenet volt, amikor a belga liberális Guy Verhofstadt (Renew Europe) a felszólalása elején “műsoron kívül” a maszkban a teremben ülő Vera Jourová uniós biztoshoz fordult, és megkérdezte a német DPA hírügynökség híréről, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette-e/vagy felfüggeszti-e a magyar kormány által az EU-s helyreállítási alapból igényelt 2500 milliárd kifizetését. Nem lehetett akkor hallani, hogy Jourová mit válaszolt, csak az látszott, hogy a transzparenciáért és EU-alapértékekért felelős uniós biztos széttárta a karját.

Varga Judit igazságügyminiszter ugyanakkor már előző nap cáfolta a Facebook oldalán és “fake news”-nak nevezte a DPA információját, hogy az Európai Bizottság “visszadobta” volna a magyar kormány által benyújtott helyreállítasi tervet. Azt viszont a miniszter elismerte, hogy a pedofiltörvény miatt/annak elfogadása után új igényeket fogalmazott meg az Ursula von der Leyen által vezetett Bizottság. De “konstruktív párbeszéd zajlik” - posztolta Varga Judit.

Időközben a Politico brüsszeli portál is arról írt uniós illetékesekre hivatkozva, hogy nem zárul le a meghatározott hazárodőre, július 12-re a magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyása, “Brüsszel nem ad zöld utat”, mivel az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseivel - írta a Politico. Az Európai Bizottság a portál kérdésére csak annyit reagált, hogy a magyar terv értékelése folyamatban van, azt nézik meg, hogy a magyar kormány teljesíti-e a Bizottság javaslatait. Nem erősítették meg, hogy ez a folyamat hol tart, annyit közöltek: jelenleg a labda Budapesten pattog, hogy teljesítsék a Bizottság kéréseit.

A szerdai Kormányinfón az ATV kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter határozottan cáfolta mind a DPA, mind a Politico információit a magyar helyreállítási terv bizottsági felfüggesztéséről, illetve “visszadobásáról”, erről részletesen itt írtunk.

A Tanács dönt

Az Eurologus pedig a tegnapi strasbourgi EP-vitáról azt írta: annak végén Vera Jourová cáfolta azokat a híreket, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette volna a magyar helyreállítási terv vizsgálatát. Az uniós biztos emlékeztetett: a tervekről az EU-tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanács jogosult döntést hozni.

Mai cikkében a Politico már “csak” kemény csatákról ír a magyar helyreállítási terv ügyében, azt latogatva: hamar megszülethet a bizottsági “engedély”, ha a magyar kormány tesz némi engedményt, az EU is tudja, hogyha sokat akadékoskodik, az felerősítheti az EU-ellenességet a magyarok körében, miközben jönnek a magyar parlamenti válssztások.

Európai kritika a pedofiltörvény miatt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink