Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-07 16:43:00

Agrárminiszter: „Pályázatok özöne” elérhető a gazdáknak

Nagy István a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában az elérhető támogatásokról, az időjárás viszontagságairól és az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról is beszélt, ami, mint mondta, a legrégebbi együttműködés az Unióban.

Agrárminiszter: „Pályázatok özöne” elérhető a gazdáknak

„Megszületett a kompromisszum” – jelentette ki Nagy István az agrárminiszteri találkozótól, ahol 27 politikusnak kellett megállapodásra jutni a mezőgazdaságot érintő kérdésekben. Igaz, ez nem elsőre sikerült, mert Nagy szerint a parlamenti álláspont nem egyezett a miniszterek és a bizottság álláspontjával, például a parlagon hagyott területek mértékében. Ezt ugyanis a Parlament nagyobban kívánta meghatározni, mint a tanács. Nagy erről azt mondta: „növekszik a lakosságszám, az élelmiszer minőségét növelni kell, termelnünk kell.”

Végül, a miniszter beszámolója szerint éjszakába nyúló tárgyalások után született meg a megegyezés, de Nagy István biztos volt benne, hogy ez megtörténik, hiszen szerinte ezeken a tárgyalásokon „addig nem állnak föl”, míg meg nem hozzák a közös célokat.

Az elfogadott pontok között szerepel az úgynevezett Green New Deal, vagyis az önkéntes zöld program vállalásai, amiről Nagy úgy nyilatkozott: ebben konkrét jogszabályok még nincsenek, csak ajánlások. Szerinte nagy kihívás Magyarország számára ezt bevezetni, és „politikai okoknál fogva” veszélyt is látnak benne, mert lehetségesnek tartja, hogy szubjektív elemek kerülnek bele. Ezért akarják, hogy minden pont számosítva szerepeljen a programban – fejtette ki.

Példának a vegyszerhasználat korlátozását hozta Nagy István: elmondta, hogy 

„nem fair”, hogy a hatóanyagcsökkentés ugyanolyan mértékben érint minden tagállamot, hiszen Hollandia duplaannyi vegyszert használ, mint Magyarország, és „nem mindegy, hogy a harmadik emeletről jövünk le két szinttel lejjebb, vagy már a fölszintről kell lemenni a mélygarázsba. Mi eleve hendikeppel indulunk”

– fogalmazott.

A magyar vidékfejlesztési támogatásról a miniszter elmondta a műsorban, hogy egy év alatt akkora összeget fordítanak rá, mint az elmúlt hét évben összesen.

„A vidéken élő gazdáknak, vidéken élő embereknek, bárhol éljenek is, nyertesévé kell válniuk” – véli Nagy.

A legkisebb gazdáktól a nagyobb termelőkig különféle támogatásokra számíthatnak – magyarázta.

„Most gyakorlatilag minden héten, minden hónapban pályázatok özöne van a gazdák számára, hiszen több mint 1000 milliárd forintot fogunk ebben az esztendőben kifizetni” – hangzott el az agrárminisztertől.

A hazai termelés helyzetéről azt mondta, hogy jelenleg a sertéstenyésztők vannak a legnagyobb bajban, és ez három - négyezer ember munkáját is érintheti. Az időjárás szélsőségei a gyümölcsökön is érezhető: az erős fagyok a barackot, a kánikula a meggyet érintette, mert a külön érő fajok emiatt mind egyszerre értek meg – közölte.

Nagy István szerint a klímaváltozás nagyban érint minket is, már kivit és fügét is termelnek Magyarországon, hiszen, mint fogalmazott, alkalmazkodnunk kell és „nem lehet begyöpösödni.”

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink