Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-05 16:42:00

„Százezreknél nincs megfelelő védettség” - az AstraZeneca cáfolja Rusvai Miklóst

Mint korábban megírtuk, Rusvai Miklós virológus az ATV Startban azt mondta, hogy a Sinopharmhoz hasonlóan az AstraZeneca vakcinájával oltottak 15-20 százalékánál sem alakul ki a megfelelő védettség. Rusvai szerint legalább 300 ezer olyan honfitársunk van, akik megkapták az oltást, mégsem váltak védetté.

Az ATV Híradó megkeresésére az AstraZeneca cáfolta a virológus állítását. Mint írják: „sajnos nem tudjuk pontosan, hogy Rusvai Miklós professzor úr pontosan milyen adatokra hivatkozott nyilatkozata során, és mely variánssal szemben. Azt a való életből származó adatokból biztosan tudjuk, hogy az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet nyújt mind az alfa (korábban brit) mind a delta (korábban indiai) variánssal szemben”.

A cég hozzátette: mindezt a júniusban publikált, Angliából származó, a Public Health England (PHE) által közzétett adatok is alátámasztják. Eszerint az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet biztosít a koronavírus delta (korábban indiai néven említett) variánsa ellen.

Adataik szerint a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92%-os hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, a beoltottak között pedig nem fordult elő haláleset. Azt írják, a vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (korábban “brit”) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő.

A cég hangsúlyozta: „a súlyos fertőzéssel szemben mutatott magasabb hatékonyság alátámasztja az újabb adatokat, melyek erős sejtes immunválaszt mutattak ki Vaxzevria alkalmazása után, mely erőteljes és tartós védelmet nyújt. Fontos megjegyezni, hogy a rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink