Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-05 11:44:00

Rusvai: legalább 300 ezren vannak, akik megkapták az oltásukat, de nem védettek

A teljes lakosságnak már több mint fele megkapta a második adag oltását, kérdés, hogy ez elegendő-e a nyájimmunitás kialakulásához. A virológus szerint ezt a számot mindenképp feljebb kellene tornászni, azonban attól tart, hogy akik eddig nem regisztráltak, azok egyáltalán nem is akarják megkapni az oltást.

„A teljes lakosság ugyan nagyjából 9,7 millió fő, azonban ez nem az oltható lakosság: ők körülbelül 8,5 millióan vannak, aminek a 80 százaléka olyan 5,8 millió főre jön ki, ettől pedig nem vagyunk messze, főleg, ha a fertőzésen átesetteket is hozzáadjuk” – fogalmazott Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában, aki szerint az igazi problémát inkább azok jelentik, akiket beoltottak, de nem lettek védettek.

„Rájuk kellene a legjobban odafigyelni, mert ők egy hamis biztonságérzetbe ringatják magukat, de a hatóság is velük együtt: hiszen oltott, igazolványa van róla, de nem védett. Ezeket az embereket kellene hozzájuttatni egy harmadik adag oltáshoz”

 – hangsúlyozta a virológus.

Ugyanakkor kiemelte, nem lehet ezt a kérdést egyetlen vakcinára kiélezni, ugyanis nem csak a Sinopharmmal oltottakról van szó, állítása szerint, akiket AstraZenecával oltottak, azoknál nagyjából 15-20 százaléknál nem alakult ki a védettség: „Egy különbség van a két vakcina között: mivel az AstraZeneca vektorvakcina, ezért lehet mondani, hogy ennek ellenére lehet sejtesvédelem, a Sinopharmnál azonban erre elméletileg is kevesebb az esély, mivel az inaktivált vakcinák eleve kevesebb eséllyel adnak sejtesvédelmet, mint a vektorvakcinák” – hivatkozott a múlt heti Videoton vizsgálatokra Rusvai.

A virológus hozzátette, a korosztály ebben az esetben is számít, ugyanis az immunizálhatóság is csökken a korral.

Alsó hangon pedig legalább 300 ezer ember érintett lehet, ha összeadjuk ezt a két csoportot.

Rusvai Miklós kiemelte, az érintettek esetében ő feltétlenül a harmadik oltás híve annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nincs lehetőség harmadik oltásra. „Ez a helyi hatóságok döntése ugyanúgy, mint az, hogy bevezetünk egy oltást, Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltunk. Ebben az esetben is mérlegelni kell ugyanakkor az előnyöket és hátrányokat. Én virológiai szempontból feltétlenül a harmadik oltás híve vagyok, méghozzá más típusú vakcinával, mint az eredeti immunizáció megtörtént, nem pusztán más nevű, hanem más típusú vakcinával kellene oltani őket” – hangsúlyozta Rusvai.

Rusvai Miklós azt is elmondta, nem hivatalosan jelenleg is zajlik a harmadik adag oltás beadása, aminek két módját emelte ki: vagy van egy jó ismerős, rokon, aki vállalja azt a kockázatot, hogy eltér a protokolltól, vagy a másik megoldás, hogy átmegy a határon és Romániában beadatja a harmadik adagot – sorolta Rusvai a lehetőségeket, majd hozzátette, utóbbihoz szinte ki se kell szállni az autóból, plusz egy 18 ezer forint értékű vouchert is kap az oltáson átesett, amit rögtön le is vásárolhat.

A virológus annak ellenére javasolja ezt az utat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadott egy közleményt arról, hogy ettől tartózkodjanak az emberek: „Nem tudom, hogy ennek vannak-e jogi szankciói, szerintem valakinek az egészsége és biztonsága mégiscsak fontosabb, mint egy szabályozási kérdés” – fogalmazott Rusvai Miklós, hozzátéve, hogy nem lát racionális megalapozottságot a kormányzati döntés mögött.

Virológus: az AstraZenecával oltottak 15-20 százalékánál nem alakul ki védettség

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink