Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-06 05:30:00

Kamera buktatott le egy illegális szemetelőt, magasabb bírságok jöhetnek

Illegális szemetelőt buktatott le a Magyar Közút kamerája. A cég 57 helyszínre telepített vadkamerát, az egyik a Budapest-Csömör összekötő úton rögzített egy autóst hulladéklerakás közben, őt fel is jelentette a vállalat. Az egyik hulladékhegyek felszámolásával foglalkozó civil szervezet szerint a kamera felvételeknek és a nagyobb bírságoknak elrettentő erejük lehet. Az ATV Híradó riportja.

Egy friss videón egy szemetelő látható, amint sietve próbál megszabadulni több zsáktól. Egy másik autós vette videóra a történeteket az M3-as autópálya budapesti kivezetőjének egyik pihenőhelyénél.

Nem csak civilek vették fel a kesztyűt a szemetelőkkel. A Magyar Közút összesen 57, a szemetelők által leginkább közkedvelt helyszínre telepített vadkamerákat. Hamar horogra is akadt az egyikük. Az ATV Híradóban látható képek a Budapest-Csömör összekötő úton, az M0-s csomópont környezetében készültek.

„Ezek a kamerák a körzetükben folyamatos jelzéseket adnak az illetékes diszpécsereinknek, ha pedig valamilyen illegális tevékenységet rögzítenek, akkor rögtön értesítést is adnak szakembereinknek, akik azonnal tudnak intézkedni” – nyilatkozta Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője.

57 kamerát telepítettek az illegális szemetelők ellen

A rendőrség egy év alatt, tavaly március és idén február között közel 1200 embert marasztalt el illegális szemetelés miatt. A kiszabott szabálysértési bírság összege több mint 17 millió forint volt, így egy főre 26 585 forint bírságátlag jutott.

A hulladéktörvény februári módosításával azonban ennél magasabb bírsággal is számolhatnak a szemetelők, mesélte a hulladékhegyek felszámolásával foglalkozó civil szervezet alapítója.

„Körülbelül ilyen 6000 forint és 150 ezer forint között lesz a helyszíni bírság, de ez ugye helyszíni bírság, tehát ez nem azt jelenti, hogy mondjuk valaki környezetkárosítást követ el, és akkor meg fogja úszni egy helyszíni bírsággal. Hogyha környezetkárosítást követett el, akkor az utána ugyanúgy eljárást fog maga után vonni” – magyarázta Kertész Balázs, a Hulladékvadász.hu alapítója. 

A Magyar Közút évente 10-12 ezer tonnányi hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. A cég 1-1,5 milliárd forint közpénzt fordít a szemét eltakarítására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink