Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-05 09:44:00

Civil szervezetek: 500 ezer forint alatt mégsem kell az adományozó nevét feltüntetni

Az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása a jövőben is ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított - írja Orbán Balázs a Facebookon, a civil szervezetek számára nyújtott adományok kapcsán.

“Arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye” - posztolta Orbán Balázs miniszter-helyettes, a Miniszterelnökség államtitkára a Facebook oldalán, miután a múlt héten megjelent kormányrendelet szerint a civil szervezeteknek, az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, ezeket az adatokat pedig el kell küldeni a kormánynak évente ( a pártalapítványokra ez nem vonatkozik ). Emellett a rendelet azt is előírja, hogy az adományozó nevét kell megjelölni akkor is, ha cégtől, vagy egyéb szervezettől érkezik az adomány. Ezekben az esetekben meg kell jelölni, ki áll az adományozó mögött, a cégeknél pedig a legalább 25 százalékban tulajdonosok neveit kell elküldeni a kormánynak.

Orbán Balázs a Facebook posztjában azt írja: Magyarország kiemelt célkitűzése valamennyi szervezet gazdálkodása átláthatóságának növelése. A jelentős anyagi erőforrással rendelkező szervezetek komoly befolyást tudnak gyakorolni a közéletre, így a részükre nyújtott pénzügyi támogatások átláthatóságának növelése közérdek, amit az Európai Bíróság a korábbi magyar szabályozás vizsgálata során is megerősített.

Az államtitkár szerint a múlt héten megjelent - és július 1-től hatályos - szabályozás is “ezt a közérdekű célt szem előtt tartva született, és az átláthatóság érdekében szűkíti a névtelen támogatások körét, miközben nem célja a más szervezetekre, például a pártalapítványokra, vonatkozó szabályokhoz képest szigorúbb szabályok megalkotása” - írja Orbán Balázs.

Az Országgyűlés az Európai Bíróság döntése után május közepén szavazta meg, hogy visszavonja a 2017-es civiltörvényt, ami előírta: a civil szervezet esetében, ha éves szinten 7,2 millió forintnál több támogatást kapnak külföldről, akkor a hivatalos iratokon fel kell tüntetniük, hogy “külföldről támogatott szervezet” és meg kell jelölni a külföldi adományozók nevét is.

ÁSZ-jelentés évente

Miután az Európai Bíróság azt is hangsúlyozta, hogy “a közéletre és a nyilvános vitára jelentős befolyást gyakorolni képes szervezetek részére nyújtott támogatások átláthatóságának biztosítása közérdeken alapuló nyomós indokul szolgálhat”, a kormány indokoltnak látta a civiltörvény hatályon kívül helyezéssel egyidőben egy új, “az európai uniós joggal konform szabályozás” megalkotását. Eszerint minden olyan egyesületről és alapítványról, amelyiknek az éves mérlegfőösszege eléri a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) évente összefoglaló jelentést tesz közzé.

Ajánlom

További belföldi híreink