Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-03 06:12:00

"Lehetett látni a szemén, mikor kattogtak a kerekek" - emléktáblát kapott Hofi Géza

Hofi Géza tiszteletére domborműves emléktáblát avattak egykori lakásánál Budapesten, az Anker közben. Az alkalomra Bödőcs Tibor standup-előadást írt, és Hofi jó barátja, Malek Miklós is beszélt. A megemlékezést a művész özvegye, Hofi Ildikó vezényelte le. Híradónknak pedig elmesélte a megismerkedésüket, és elmondta azt is, hogy úgy érzi, Hofi Géza még mindig vele van.

Hofi Géza 1960-ban kezdte a pályát, és egészen haláláig, vagyis 42 éven át színpadon volt. Utolsó fellépése 2002. április 7-én volt a Madách Kamarában. Onnan nem messze lakott, az Anker közben, ahova a mai napon visszatért. Pályatársak, barátok, és tisztelők előtt leplezték le domborműves emléktábláját.

"Hoffmann Béla emlékévet hirdetünk, melynek csak első lépcseje csupán ez az emléktábla, barátaim, mi fontosnak tartjuk a humort, van amivel lehet viccelni, és van amivel szabad, ennek eldöntése részünkről nem cenzúra, hanem segítség" - mondta Bödőcs Tibor humorista, aki egy, az alkalomra írt standup előadással emlékezett. Szerinte Hofi olyan színpadi jelenség volt, ami tanulhatatlan. Mint mondta, ebben a műfajban aktualitással foglalkoznak, de úgy, hogy az később is érdekes legyen.

"A hülyeség, a korrupció, és a képmutatás a szereplői változnak, de maga a jelenség nem, úgyhogy ezért lehet aktuális Hofi" - fogalmazott.

Malek Miklós nem csak munkatársa volt Hofinak, szoros barátság kötötte össze a két művészt. "Kijött hozzám, megállt a zongora hajlatában, elkezdtem neki játszani, sokszor még a könny is potyogott a szeméből, vagy ott együtt hoztunk össze valami változtatást. Kitaláltuk, hogy hogy szóljon a kiöregedett vadászkutya bevezetője, a kürtszóló, tulajdonképpen lehetett látni a szemén, mikor kattognak a kerekek, és egyszer csak mondott valamit, és az jó volt" - emlékezett vissza.

És jó volt az is, vagy inkább romantikus, ahogy Hofi és második felesége megismerkedett. Egy félrement telefonhívás, amiből aztán színházi randevú lett, és másnaptól már együtt is voltak.

"Két ember olyan csodálatos egymásra találása... Géza sokszor ült, ugye úgy dolgozott, hogy nézett maga elé és gondolom a gondolatait rakta össze, hogy legyen a műsor. És egyszer így jöttem a folyosón, ott ült velem szemben, és ilyen elmélyülten követett a szemével. És mondtam, hogy te mit bámulsz? Azon gondolkodom, válaszolta, hol voltál eddig. Ami nem azt jelenti, hogy a fürdőszobában miért voltál ilyen sokáig. Az életéből. Hogy eddig hol voltál? Ettől nagyobb szerelmi vallomás nincs" - mesélte Hofi Ildikó, akinek otthon is ki vannak téve Hofi Géza fotói, és örül annak, hogy mától, ha kimegy a házuk kapuján, akkor ott is Hofi várja. A dombormű készítője egyébként maga is Hofi rajongó.

"Személyesen nem ismertem, nem találkoztunk, de azzal, hogy én elkezdtem rajta dolgozni, vele dolgozni, egy idő után személyes kapcsolatom alakult ki vele" - mondta Megyeri János.

Hofi Géza július 2-án 85 éves.

Ma lenne 85 éves Hofi Géza

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink