Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-03 19:03:00

Falus Ferenc: a delta variánssal még komoly gondunk lesz

Mától megszűnt a kötelező maszk-viselés a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Ez alól kivételt csak a kórházak és a szociális intézménynek jelentenek. A Híradónk által megkérdezett emberek többsége örül annak, hogy levehette a maszkot, de többen elővigyázatosságból továbbra is hordani fogják. A korábbi országos tiszti főorvos szerint zárt térben és tömegben az FFP2-es maszk használata indokolt lenne most is. Az ATV Híradó riportja.


Maszk nélkül szállnak fel az utasok a BKK járataira, és anélkül lépnek be ennek az üzletnek az ajtaján. Péntek délután ugyanis meglett az 5,5 milliomodik beoltott, ezzel a hónapok óta tartó kötelező maszkviselés is véget ért.

„Nálam most is itt van, és ide is ezzel jöttem.” A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a maszkot továbbra sem kellene levenni, mert a negyedik hullám nem fog elkerülni bennünket, az embereken és az átoltottságon múlik majd, hogy mennyire lesz enyhe lefolyású. Kincses Gyula azt mondja: „Igen, most érdemben jobb a helyzet, de látva azt, hogy Magyarországnál nagyobb átoltottságú országokban elindult a delta variáns és ezt a fajta jövés-menést, ha mást nem amit az Európa Bajnokság okozott, nem lehet egyáltalán kizárni azt, hogy a delta variáns Magyarországon is aktívabban elindul.”

Falus Ferenc szerint elhamarkodottak az intézkedések, az emberek mostani öröme nem lesz hosszú életű. A korábbi tiszti főorvos úgy fogalmazott: „Abszolút biztos, hogy a delta variánssal még komoly gondunk lesz. Tömegben és zárt térben nagyon indokolt most az FFP2-es maszknak a használata.”

Noha a szakemberek óva intenek a lazításoktól, a rendelet előírja például az üzletekre vonatkozó létszámkorlátozások eltörlését, családi eseményeken már 100, esküvőkön már 400 fő is részt vehet, de változnak a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos előírások is. Az új szabály értelmében már nem kell védettségi igazolvány az éttermekben, a szállodákban, a fürdőkben és a strandokon, viszont továbbra is marad a létszámkorlátozás a sportrendezvényeken, a zenés és a táncos eseményeken. Itt továbbra is kötelező az igazolvány.

Közben Kásler Miklós egy interjúban arról beszélt, hogy a járványhelyzet jövőjét az átoltottság tömegének növelése, és egy esetleges új vírustörzs megjelenése határozza majd meg.

„Magyarországon eddig sporadikusan fordult elő ez a variáns, de hogy hogy alakul ez a továbbiakban, azt senki nem tudja megmondani, sem Magyarországon sem máshol” – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

A kínai vakcinát ért kritikákról azt mondta: még mindig zajlik a vizsgálat mind az öt vakcinával kapcsolatban, így antitest-szintek eredményéről beszélni még nem lehet. Ahogy harmadik oltásról sem, szerinte ez egyelőre még nem szükséges Magyarországon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink