Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-03 19:49:00

Darth Vadernek nevezte Orbán Viktor, majd bemutatta 9 pontos gazdasági programját Karácsony Gergely

A főpolgármester egyebek mellett zöld átállást, nettó 200 ezres minimálbért, ingyenes internetet és többkulcsos adórendszert ígér. Karácsony szerint a hazai szűk szuper-gazdag réteg gyors vagyonosodása nem a gazdaság egészségének, hanem a betegségének a jele. Az ATV Híradó riportja.

„Minden amitől szenvedünk, a korrupció, a kirekesztés, mind-mind arról szól, hogy ennek a kormánynak nincsenek erkölcsi céljai. Ezek az emberek egyszerűen gonoszak.” Egy tatabányai pártrendezvényen méltatta a Fidesz politikáját Karácsony Gergely. A miniszterelnöki székért induló főpolgármester szerint az előválasztáson az a legfontosabb, hogy a jelöltek ne akarjanak Orbán Viktor hasonmásversenyt-rendezni, ehelyett inkább az oktatás és az egészségügy átalakításáról vitázzanak.

„Nem tudom megmondani, hogy a Darth Vader-i utat járt-e a miniszterelnök és lehetett-e volna belőle jedi” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint Orbán Viktor, olyan lehetőséget kapott 2010-ben mint senki más, azonban olyan rendszert teremtett, amiben a hatalomból pénzt csinálnak, pénzből pedig még több hatalmat. „De hogy most Darth Vader lett belőle, az biztos” – tette hozzá.

A főpolgármester gazdasági programját is bemutatta. Elsőként kamatmentes hiteleket és vissza nem térítendő támogatásokat ígért a kis és közepes vállalkozásoknak, majd a többkulcsos adórendszer bevezetése mellett érvelt. „Az, hogy én ugyanannyi személyi jövedelemadót fizetek, ugyanolyan mértékben adózok, mint mondjuk egy 100 forint alatt kereső ápolónő egy kórházban, ez szerintem botrány. Ez gonoszság és ha azt akarjuk hogy ne gazdagból legyen több, hanem szegényből kevesebb, akkor újra kell osztanunk a terheket” – hangsúlyozta Karácsony.

Karácsony gazdasági terveiben szerepel továbbá munkagarancia program, a dolgozói jogok támogatása, a nettó 200 ezres minimálbér bevezetése és az ingyenes internetelérés biztosítása mindenki számára. A főpolgármester egyébként zöld fordulatban gondolkodik és versenyképes gazdaságot ígér, kiszámítható szabályokkal.

A K&H vezető elemzője úgy látja, Karácsony programjában a progresszív adózás jelenti a lényegi különbséget a mostani gazdasági elképzelésekhez képest. Az elemző hozzátette: a kutatás-fejlesztés ösztönzése és a zöld átállás egyaránt támogatandó célkitűzések, igaz, szerinte ezeken a területeken a jelenlegi gazdaságpolitika és tett már érdemi lépéseket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink