Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-01 13:18:00

Pedofiltörvény: nem visszakozik a kormány, Varga Judit elküldte levelét a Bizottságnak

A szülők előzetes beleegyezéséhez kötnék az iskolai szexuális felvilágosító előadások tartalmát, amit csak “a megfelelő képzettséggel rendelkező személyek, szervezetek tarthatnak” - ez derül ki Varga Judit leveléből, amit az Európai Bizottságnak küldött.

Óriási tiltakozáshullámot váltott ki az elmúlt hetekben a kormánytöbbség és a Jobbik által elfogadott pedofilellenes törvény “melegellenesnek” tartott részei miatt.

Számos EU-s politikus bírálta egészen a magyar EU-tagságig is elmenve, de többször megszólalt  az Európai Bizottság elnöke is, Ursula von der Leyen “szégyennek”  nevezte ezen részei miatt a törvényt és a Bizottság a a magyar kormánynyk írt levélében uniós közelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba.

Az Európai Bizottság levelére válaszolt most Varga Judit. “Az Igazságügyi Minisztérium elküldte válaszát az Európai Bizottságnak a pedofilellenes törvény kapcsán, melyben leszögeztük: a Bizottság által kifogásolt rendelkezés a kiskorú gyermekek védelméről és a magyar gyermekek neveléséről szól” - erősítette meg a kormány álláspontját, amit a miniszterelnök , a kormány miniszterei, Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és Novák Katalin is kifejtettek már, de az előterjesztő Kocsis Máté frakcióvezető is egyértelművé tette, nem visszakoznak a nagy nemzetközi felháborodás ellenére sem.

“Sem a brüsszeli Bizottság, sem más európai testület nem írhatja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és Magyarországon a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket. Senki nem kényszerítheti vagy kötelezheti arra a szülőket, hogy egyértelmű beleegyezésük nélkül kapjon gyermekük szexuális tartalmú felvilágosítást - szögezi le az Európai Bizottságnak küldött válaszlevelében Varga Judit igazságügyminiszter.

A kormány álláspontja szerint a kiskorú gyermekeket meg kell védeni a médiában, interneten őket elérő szexuális témájú vagy életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól. Számukra felvilágosító előadásokat csak megfelelő képzettséggel rendelkező személyek, szervezetek tarthatnak, a szülő egyértelmű belegyezése után és a szülő által előzetesen megismert tartalommal” - írta Varga Judit a Bizottságnak.

“A heteroszexuális és a homoszexuális propagandát is tiltja a törvény”

Magyarországon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek szexuális nevelésébe a szülőkön kívül senki ne szólhasson bele - erősiti meg a miniszter. “Ezért tiltja a törvény a gyermekekre irányuló szexuális propagandát, a heteroszexuális és a homoszexuális propagandát egyformán. Ez összhangban van az EU alapokmányával és nem sérti senkinek a szexuális önkifejezésre vonatkozó jogait, hiszen a felnőttekre nem vonatkozik. Magyarország szabad ország, a felnőtt magyar polgárok életébe az állam nem szól bele” - jelenti ki a levelében Varga Judit.

A törvényt Áder János már aláírta és kihirdette, Orbán Viktor pedig azt mondta, hogy annak végrehajtási rendeletében “sebészi pontossággal” kell majd a szabályokat megalkotni. A Kossuth Rádiós interjújában azt mondta, hogy az elfogadott törvény nem tűnik melegellenesnek, és Brüsszel nem tud kötelezettségszegési eljárást indítani emiatt Magyarországgal szemben.

Tegnapi hír, hogy Vera Jourová uniós biztos kijelentette: teljes mértékben osztja Ursula von der Leyennek a véleményét, miszerint a magyar jogszabály "szégyenletes", de a törvény esetében nem alkalmazható az uniós jogállamisági mechanizmus. A mechanizmust ugyanis olyan jogállamisági szabálysértések esetére hozták létre, amelyek az unió költségvetését érintik.

Arról, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek levelet írtak az EU-vezetőknek itt számoltunk be, arról pedig, hogy a kormányközeli forrásoknak mi a véleménye a pedofiltörvény kiváltotta politikai viharról  és hogy meglepte-e őket a szokatlanul heves és széleskörben megfogalmazott bírálatok, itt írtunk részletes elemzésben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink