Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-07-01 11:18:00

Dobrev Klára szerint feles többséggel is le lehet bontani az alaptörvényt

“Önmagában a jogállamiság demokrácia és emberi jogok nélkül nem sokat ér. Még a fideszes alaptörvény is tartalmazza azt a mondatot, hogy ha úgy látják, hogy valaki kizárólagos hatalomgyakorlásra lép, akkor nem csak jog, hanem kötelesség is fellépni vele szemben”- Dobrev Klára szerint ezen már rég túl vagyunk.

Dobrev Klára szerint feles többséggel is le lehet bontani az alaptörvényt
Forrás: MTI

“Attól, hogy a mostani alkotmány alapján lehetne bármiféle kiegyezést kötni,  mindenkit óva intenék” - jelentette ki Dobrev Klára a Spirit Fm Harcosok Klubja műsorában. 

“Ez egy nagyon kemény menet lesz, ne remegjen meg miniszterelnökként annak a keze, aki ezt végigviszi. Ki kell mondani, hogy az Alaptörvény illegitim, azért, mert kizárólagos hatalomgyakorlásra épül” - szögezte le Dobrev. 

Az európa parlamenti képviselő szerint a jogállamisági eljárásnak az lesz a feltétele, hogy Magyarország állítsa vissza a bíróságok, ügyészség függetlenséget , legyen rendes korrupcióellenes harc, és csak akkor jönnek az uniós támogatások - nem mondhatja a köztársaságpárti kormány, hogy kétharmados törvények. 

Minden ellenzéki párt egyetért abban, hogy új alkotmányra van szükség - nem alkotmány az, amit egy párt képviselői szavaznak meg, ugyanis az alkotmánynak széles társadalmi egyeztetésen kell alapulnia Dobrev szerint.

Arra a kérdésre, ha feles többséggel akarnak alkotmányozni, az nem fog-e nagy társadalmi feszültséget szülni, Dobrev úgy reagált, hogy biztosan lesz feszültség. 

A Fidesz formailag szabályosan hozza meg a törvényeket, de tartalmilag nem - jelentette ki a DK miniszterelnök-jelöltje. 

“Önmagában a jogállamiság demokrácia és emberi jogok nélkül nem sokat ér. Még a fideszes alaptörvény is tartalmazza azt a mondatot, hogy ha úgy látják, hogy valaki kizárólagos hatalomgyakorlásra lép, akkor nem csak jog, hanem kötelesség is vele szemben fellépni”

- Dobrev szerint ezen már rég túl vagyunk.

“Nem azért kell rendet rakni sem alkotmányos, sem korrupciós értelemben, mert revansot akarunk, hanem azért, hogy soha többé nem fordulhasson ez elő” - jelentette ki Dobrev, majd hozzátette, az alkotmányozásnak nem az a  feladata, hogy megbüntesse a fideszeseket, hanem az, hogy az elkövetkezendő években még egy pártnak se forduljon meg a fejében, hogy kialakítsa azt a rendszert, amit Orbán Viktor tett az elmúlt 10 évben. 

A teljes beszélgetés 19 órától lesz hallható a Spirit FM-en és az ATV Facebook oldalán. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink