Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-28 18:20:00

Rusvai: Mindenki élvezze a maszknélküliséget, mert ősszel kezdhetjük elölről

Nagyon lelassult az oltások beadása itthon: a hétvégén mindössze 13 ezer vakcinát adtak be. Ahhoz, hogy életbe lépjenek a további enyhítések, még mintegy 32 ezer embernek kell felvennie az oltást. Közben kiderült: gyerekek is kerültek lélegeztetőgépre. Ráadásul az általában köhögéssel, erős orrfolyással és hasmenéssel jelentkező delta-variáns gyorsabban terjed és könnyebben fertőz. A hétvégén összesen 132 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 9 beteg. Az ATV Híradó riportja.

Koronavírus: A delta variánst idehaza eddig 5 embernél mutatták ki

 

Hiába a sok kérés és felhívás továbbra is kevesen oltatják magukat, az oltási tempó lelassult. Péntek, szombat és vasárnap alig 13 ezer ember kapta meg az első vakcinát. Ezzel a beoltottak száma 5 millió 468 ezerre nőtt. Ez azt jelenti, hogy még mintegy 32 ezer oltást kell beadni ahhoz, hogy jöjjenek a lazítások.

A korábbi országos tiszti főorvos szerint a lazításokkal – melyekkel „súlyosan veszélyeztetnének 3,5 millió beoltatlan felnőttet és másfél millió oltatlan gyereket” – várni kellene. Falus Ferenc azt mondta: most mindennél fontosabb lenne a tesztelés, a kontaktuskutatás és a védőoltás.

A Gyermekorvosok Társaságának elnöke híradónknak nyilatkozva emlékeztetett: a vírus a gyerekeket sem kímélte, sokan voltak lélegeztetőgépen, ezért fontos lenne a mihamarabbi beoltásuk. Gárdos László elmondása szerint egyébként nincs alsó határa egy oltás beadhatóságának. A mellékhatások, amiket eddig leírtak, nem tűnnek olyan fokúnak, hogy kontraindikálják az oltásokat a gyerekeknél – fogalmazott.

Az indiai mutánst idehaza eddig öt embernél mutatták ki. Rusvai Miklós szerint aggasztó, hogy a delta sokkal gyorsabban és könnyebben fertőz, mint a brit mutáns, ráadásul elsősorban a nem beoltottakat fertőzi meg.

A víruskutató a kötelező maszkhasználat eltörlésével kapcsoltban, azt mondta híradónknak: a hátralévő két-három hónapban mindenki élvezze a maszknélküliséget, ősszel ugyanis kezdhetjük előröl.

Szerinte körülbelül két-három év múlva lesz vége ennek az egésznek. 

Aztán olyanná válik, mint a minden évben jelentkező influenzajárvány. „A többség szervezete szerintem két-három év múlva elfogadja majd a vírus jelenlétét, és hozzászokik. Attól kezdve pedig nem kell évente szurkáltatni magát annak, aki nem akarja” – fogalmazott az MTA doktora.

A harmadik oltás beadhatóságát egyébként jelenleg is vizsgálják. Rusvai szerint a rizikócsoportoknak szüksége lenne rá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink