Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-25 08:33:00

Külpolitikai szakértő: Orbán nem mert elmenni a német-magyar meccsre

Szent-Iványi István úgy látja, a pedofilellenes törvény szexuális nevelésre vonatkozó módosítóival a miniszterelnök nem csak a közvélemény, de a futballtársadalom egy részét is maga ellen hangolta.

A pedofilellenes törvénnyel kapcsolatban tegnap Mark Rutte holland miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsra érkezve azt nyilatkozta: szerinte Magyarországnak nincs keresnivalója az Európai Unióban, ha az ország kitart a törvény mellett. Orbán Viktorról pedig azt mondta, „térdre kell kényszeríteni”. Erre válaszul Varga Judit igazságügyi miniszter azt posztolta: „Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg”.

A törvény nyomán kialakult szóváltással kapcsolatban Szent-Iványi István az ATV Start című műsorában azt mondta: nagyon nagyok az indulatok, tegnap este az uniós csúcson szintén szóba került a pedofiltörvény. A belga miniszterelnök pedig ma hajnalban úgy nyilatkozott, hogy döntő pillanathoz érkeztek Magyarország vonatkozásában. „Most valóban drámaivá kezd válni a helyzet” – fogalmazott a külpolitikai szakértő.

Szerinte a kormánynak alapvetően nem ez volt a célja, de ez most „túlment mindenen”. A lengyel és szlovén miniszterelnökön kívül szinte mindenki kritizálta a magyar törvényt – tette hozzá. A szakértő úgy látja: ha Orbán Viktor visszavonja a törvényt, akkor az egy megalázó vereség lehet, de már felégették azt a hidat, hogy Áder János elutalja a törvényt az Alkotmánybírósághoz, ugyanis már aláírta, így csak a visszavonás lehetne megoldás.

Szent-Iványi István úgy látja: az is lehetséges, hogy valamilyen szinten módosítják a törvényt, de az elfogadással a miniszterelnök már maga ellen hangolta a közvélemény egy részét, sőt, a futballtársadalom egy részét is, ami „különösen fájdalmas”. Szerinte nem véletlen, hogy a miniszterelnök nem mert elmenni a német-magyar meccse, ugyanis rossz hatással lett volna a magyar csapatra a jelenléte, egy demonstrációvá alakulhatott volna át a sportesemény.

Az Európai Bizottság a törvénnyel kapcsolatban levelet küldött Varga Juditnak. Ebben az állt: ha a magyar kormány nem változtat a törvényen, a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat, végső esetben pedig az Európai Unió Bíróságától kérheti a törvény megsemmisítését. A szakértő elmondta, hogy a bizottsági levél öt kifogást említ a törvénnyel kapcsolatban, szerinte ez komoly jelzés. Azt is hozzátette: az is elképzelhető, hogy a Fidesz a törvény sokak által kritizált részét csak „egy politikai terméknek tekinti”, és esetleg nem is fogja a jövőben alkalmazni.

Az Európai Bizottság levélben kéri számon a kormányt a pedofiltörvény miatt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink