Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-24 08:08:00

Rusvai Miklós: elkerülhető a koronavírus negyedik hulláma

A virológus szerint nyáron nem lesz újabb hullám a koronavírusnak, azonban nem lesznek olyan jók a statisztikai adatok, mint tavaly ilyenkor. Ősszel emelkedhet a fertőzöttek száma, azonban az újabb járványhullám több tényezőtől is függ.

Őszig valószínűleg nem lesz újabb probléma a koronavírus-járványt illetően – erről beszélt az ATV Start című műsorában Rusvai Miklós. A virológus szerint a meleg idő inaktíválja a vírust, de példaként hozta Ausztráliát, ahol most tél van, és kezd erősödni a járvány.

Magyarországon eddig öt mintában mutatták ki az egyre nagyobb riadalmat okozó indiai (úgynevezett delta) koronavírust – válaszolta az Mfor.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont. 

Rusvai kifejtette: ha valaki az alfa vírussal fertőződik meg, akkor 100 emberből 8-15-en betegszenek meg, míg a delta variánsnál 100 betegből 85 lesznek betegek.

A virológus arról is szólt, hogy ha nem sikerül feljebb tornázni az oltottak számát, akkor valószínűleg a többi légzőszervi vírusfertőzéssel együtt a koronavírus-fertőzések száma is erősödni fog, azt nem lehet tudni, hogy járványhullám lesz-e, ez több tényezőtől függ: variánsok megjelenése, gyerekek oltása, a harmadik vakcina beadása.

Szerinte józan szabályokkal, gondolkozó lakossággal a negyedik hullám elkerülhető, legfeljebb egy emelkedő esetszám lesz, de újabb járványhullám remélhetőleg nem.

Úgy véli, az oltottak számában van egy üvegplafon, ami fölé nem fogunk menni, mert vannak olyanok, akiket már nem lehet meggyőzni. Azoknak a védelmére kell koncentrálni, akik hajlandóak együttműködni – mondta. A szakember szerint nagyon jó lenne, ha a 16 év alattiaknál elérnénk az 50 százalékos oltottsági arányt.

Mint mondta, okozhatnak problémát a focimeccsek, de nem akkora számban, ami egy újabb járványhullámot indítana. Figyelni kell a szennyvízadatok - tette hozzá.

Rusvai nem gondolja, hogy nyáron újabb hullám lesz, de nem lesznek olyan jók az adatok, mint tavaly nyáron. „Nem lesz olyan, hogy több napos intervallumban nem lesz Covid-halott, ami tavaly nyáron többször is előfordult” – vélekedett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink