Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-23 08:20:00

Háziorvosok Online Szervezetének alapítója: le kell választani a sürgősségi ellátást az alapellátásról

A betöltetlen háziorvosi praxisok nem új keletű problémák, ráadásul elmúlt egy évben 233 háziorvos szüntette meg a praxisát. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint a minőségi fejlődés érdekében le kell választaniu az alapellátásról a sürgősségi ellátást.

Békássy Szabolcs az ATV Startban elmondta, hogy a háziorvosi praxisok betöltetlensége egy régre visszanyúló probléma - ennek hátterében az elöregedő háziorvosi korfa áll. Bízik abban, hogy a járvány végével elindulhat a szakmai egyeztetés az üres praxisok betöltésére.

Az alapellátás minőségi fejlődésének záloga, hogy a sürgősségi ellátását leváltsák róla, és az alapellátásban tényleg a prevencióval tudjanak foglalkozni - magyarázta a háziorvos. Hajdú-Bihar megyében egy modellprogram indul ezen elv alapján, ennek tapasztalatait be lehet építeni. A térinformatikusok segítségével lehet meghatározni majd az optimális üzemet - mondta Békássy.

A régi rendszerre nem fognak visszaállni, a miniszteri rendelet szabályozza, hogy a háziorvosok a rendelési idejükbe előjegyzés alapján végezzék a munkájuk egy részét. A tervezhetőséget mindenképpen szeretnék megtartani az alapellátásban, hiszen így válhat minőségivé az ellátás.

Emellett a telemedicinális eszközök széles köre is megmarad. Nagyon fontos, hogy ne kontrollálaltlan legyen a betegbeáramlás, de ez nem jelenti azt, hogy az akkut problémákkal érkezők ne kerülnének ellátásra. Viszont továbbra is indokolt, hogy a légúti betegséggel érkezőket először telefonon keresztül lássák el.

A járvány okozta terheket nehéz ellensúlyozni, mentálisan és fizikailag is elfáradtak a háziorvosok, az adminisztratív terheket csökkenteni kell - jegyezte meg Békássy Szabolcs a kétnyelvű oltási igazolások kiállítása kapcsán.

233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink