Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-23 07:58:00

Egy kutatás szerint nálunk a legalacsonyabb a hírekbe vetett bizalom a régióban

A Reuters Intézet 46 ország 92 ezer lakosa alapján készített felmérést a médiatrendekről.

A kutatást a Telex szemlézte, és ebből kiderült, hogy a nyomtatott sajtó került igazán nehéz helyzetbe, a sok sajtótermék fordult a digitális előfizetések felé, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Átlagosan 44 százalék állította azt, hogy a legtöbbször megbízik a hírekben. A hírekbe vetett bizalom Finnországban a legmagasabb (65 százalék), a legalacsonyabb pedig az Egyesült Államokban (29 százalék). 

A magyar vonatkozásról Bognár Éva, a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat​- és Társadalomkutató Központ kutatója és programreferense írt, akik a Reuters Intézet magyarországi partnere voltak. A járvány elején Magyarországon is megugrott sok sajtótermék olvasottsága/nézettsége az emberek információéhsége miatt, a reklámköltések ugyanakkor 38 százalékkal estek vissza.

„Nemcsak a nemzetközi szervezetek látják problémásnak a média helyzetét Magyarországon. A magyarok válaszaiból is az derül ki, hogy a hírekbe vetett bizalom hazánkban nemzetközi összehasonlításban is alacsony, 30 százalék. Ezzel szemben a listavezető Finnországban 65 százalék bízik a hírekben. A régióban is sereghajtók vagyunk Szlovákiával együtt” – fejtette ki Bognár.

Az emberek a kutatás alapján a HVG-t és az RTL Klubot tartják a legmegbízhatóbbnak, a közmédia bizalmi indexe alacsony.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink