Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-21 11:53:00

Varga Judit: vagy kézben tarjuk a technológiát, vagy eluralkodik az életünk felett

A tárcavezető a Párbeszéd Európa jövőjéről: egy digitális Európai Unió építése címmel megrendezett nemzetközi konferencián beszélt arról, hogy az emberek jogait az online térben is meg kell védeni. Ehhez szerinte gyorsan kell lépni, és az Európai Uniónak példát kell mutatnia.

A miniszter szerint a mostani generáció kihívása a digitális forradalom kezelése. „Az internet sok ember életét változtatta meg, átformálta a mindennapokat, átalakította a közösségeket, a kultúrákat” – mondta Varga a konferencián, aki úgy látja, hogy a digitalizáció a teljes társadalmat érinti és korlátlan lehetőségeket kínál, de ezzel egyben felelősség is jár. 

Úgy véli, a közösségi média platformjai egyre befolyásosabbá váltak, elnyerték az emberek bizalmát, de túl gyorsan terjedtek el, és mára világos, hogy milyen hátrányokkal bírnak: szerinte egyre több felhasználó csalódott az álhírek terjesztése, az adatokkal való visszaélés és a véleményszabadság korlátozása miatt.

A közösségi médiában gyűjtik a személyes adatokat, megfigyelik az emberek szokásait, viselkedését, felügyelik az állampolgárokat” – fejtette ki az igazságügyi miniszter.

Varga Judit kiemelte, hogy 

egyre fontosabb az adatok megvédése, és az jelenti a kihívást, hogy kézben tudjuk-e tartani a technológiát, vagy az eluralkodik az életünk felett.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon létrehozták a Digitális Szabadság Bizottságot, amely egy dokumentumot készített, hogy sorra vegye a szükséges szabályozással kapcsolatban felmerülő problémákat, kérdésekeket.

Hangsúlyozta: az országoknak nehéz egyedül szabályozniuk ezt a területet.

„Határozott európai fellépésre van szükség, de ahol lehet, ott a nemzeti szabályozásnak is helye van. Olyan Európát kell építeni, amely erős, biztonságos és készen áll a digitális kihívások leküzdésére” – hangzott el Varga Judittól.

A regionális konfliktusokról és a kiberbiztonságról is egyeztethet Joe Biden és Vlagyimir Putyin

 atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink