Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-18 12:29:00

Flesch: Ez most egy szenvedős pár hónap lesz

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint lehet és kell változtatni a külföldi és belföldi turisták arányán a fővárosban, de ez egy hosszú és kemény menet lesz.

Flesch Tamás elmondta, hogy a budapesti turizmussal kapcsolatban 2019-es adatokról lehet beszélni, ami egy csúcs év volt. A kereskedelmi szálláshelyeken 90-95 százalékban fordultak meg külföldiek és a maradék 5-10 százalékot adták csak a hazaiak. Ha a környező országokat nézzük, ott valamivel jobb a helyzet: Bécsben és Prágában is 15-20 százalék körül mozog a belföldiek aránya. A nagyobb országokban – Franciaországban például – ennél is kedvezőbb számok jönnek ki, ami a komolyabb üzleti turizmusnak, konferenciáknak is köszönhető.

Budapest centrális fekvésű, és megszokták az emberek, hogyha feljönnek egy programra, reggel érkeznek, és este már mennek is vissza. „Nehéz az embereket átszoktatni” – fogalmazott a szövetség elnöke, és hozzátette, nem újkeletű problémáról van szó, programokkal lehet ide csábítani a vendégeket. 

Ha a fővárosi foci Eb-t nézzük, a portugál meccsre sokan feljöttek vidékről, ráadásul rengeteg szálloda olcsóbban hirdetett. „Megteheti, mert nincsen vendég” – mondta Flesch Tamás, és annyi kiegészítést tett, hogy minimálisan voltak azok, akik maradtak éjszakára a mérkőzés után. A szakértő szerint fontos és elérendő cél, hogy duplájára nőjön a belföldiek aránya.

A jelenlegi helyzetet nehezíti, hogy alig lehet szakácsot és szobalányt találni, ami bérnövekedéssel is jár. Ez lehet a következő hónapok slágertémája, hogy hogy tudjuk megtartani a munkaerőt, és ha megnyitnak a nyugati országok, velük szintén versenyezni kell, hogy ne csábítsák el a dolgozókat. Mindezt bérrel és motivációval lehet megtenni, az emberek oda mennek, ahol biztonságban érzik magukat.

„Ez most egy szenvedős pár hónap lesz” – fogalmazott Flesch, és mindez addig tart, amíg megnyugszik a helyzet, akkor lehet majd látni, ki maradt életben, ki tudott újranyitni, és kivel tudnak dolgozni. Ez egy hosszú folyamat. Végül a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a kormány budapesti turizmussal kapcsolatos modellváltásáról elmondta, hogy 90-95 és 5-10 százalékos külföldi-belföldi arányon kell és lehet változtatni, amihez rengeteg marketingre van szükség. Budapestet reklámozni, és fel kell helyezni a vidékiek térképére, hogy a fővárost válasszák.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink