Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-17 18:23:00

MASZSZ a kétszázezres minimálbérről: Nem célzott túl magasra a miniszterelnök úr

Magasabb béreket és megbecsülést követelnek a szakszervezetek vezetői: a Várban, a Karmelita kolostor előtt hívták fel figyelmet a szerintük valóban bérből és fizetésből élő, költségvetési szektor dolgozóinak problémáira. Hozzátették, látszat-intézkedések helyett valós, érdemi beleszólást szeretnének. Az ATV Híradó riportja.

„Senki nem gondolta volna, évekkel ezelőtt sem, hogy Magyarországon a 200 ezret meghaladhatja a minimálbér, de most ezen dolgozunk .”

Az ATV Híradónak nyilatkozó ápoló kiemelte, hogy jelenleg 40 órát túlórázik, de az orvosok béreihez viszonyítva így is aránytalanul keveset keres.

„Hát nem vagyunk elégedettek és nemcsak a saját nevemben, hanem a kollégáim nevében is mondhatom: azt gondolom, hogy iszonyatosan nagy terhelés nehezedett az ápolókra és egyébként is a járványon kívül, hiszen nagyon kevés a nővér létszám” – fogalmazott Eisenhauerné Fördös Andrea ápoló. 

Magasasbb bért követelnek a szakszervezetek vezetői

Nyolc szakszervezet a Karmelita Kolostor előtt mondta el sérelmeit és követeléseiket. Hangsúlyozták: a szociális ágazatban dolgozók keresnek a legrosszabbul, az eddig kapott béremelések pedig papíron jól hangzanak, de a valóságban keveset érnek. A Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a kormánnyal való egyeztetések hiányát kifogásolja.

„Ezeket az ügyeket meg kell oldani, mert enélkül csak egy látszat, mintha lennének egyeztetések elég ritkán. Azért jöttünk ide, hogy a miniszterelnök úr érzékelje, hogy itt komoly gondok vannak” – nyilatkozta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

A PDSZ elnökhelyettese szerint a kormány nem tartotta be a 2013-ban tett ígéretét, a pedagógusok gyakran dolgoznak ingyen, amikor helyettesítéseket tartanak.

„Mi követeljük azt, hogy állítsák vissza az ígéretet, hogy a vetítési alap az a mindenkori minimálbér legyen, ugyanis hogyha kiszámítjuk, akkor nagyon sok kollégának a mostani minimálbér alapján akár több százezer forinttal is magasabb lehetne a fizetése” – mondta az ATV Híradóban Ravasz Ágnes, a PDSZ elnökhelyettese.

Ahogyan nem elégedett a Magyar Szakszervezeti Szövetség sem, szerintük a 200 ezres bruttó minimálbér nem elegendő a megélhetésre.

„Nem célzott túl magasra a miniszterelnök úr, mert ha végiggondoljuk az Európai Bizottság javaslatába az szerepel, hogy az átlagkereset 50 százalék legyen a tagállamokban. Az induló minimálbérösszeg, amiről a tagállamok indulnak jelen pillanatban 217 ezer 500 forintos bért tenne lehetővé Magyarországon, és innen indulnának a tárgyalások felfelé” – összegezte Kordás László, a MASZSZ elnöke. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke hozzátette: tárgyalásokat kezdeményeznek a miniszterelnökkel, hogy kiderüljön, milyen ütemben vezetné be a kormány a múlthéten bejelentett 200 ezres minimálbért.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink