Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-17 12:41:00

Alkotmánybírósághoz fordul az I. kerület a bérlakástörvény miatt

V. Naszályi Márta azt mondja, azt még eldöntik, hogy összefognak-e más önkormányzatokkal, vagy önállóan fordulnak jogorvoslatért. Az I. kerületben a törvény több 10 milliárdos vagyonvesztést jelent.

"Az önkormányzati tulajdon szempontjából nagyon alkotmánysértő rendelkezés" - mondta a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában a polgármester. V. Naszályi Márta hozzátette, ők azokat a lakásokat adták volna el, amelyeket a 90-es években nem tudtak megvenni a bérlők. "Itt ennek a törvénynek az lett volna a feladata, hogy felszabadítsa ezeket a lakásokat a megvásárlásra, és az önkormányzat kezébe adja azt a rendeletalkotási jogot, hogy milyen feltételek mellett adja el ezeket a lakásokat."

A Várnegyed polgármestere jó iránynak tartja, hogy felemelték a vásárlás összegét - az 50 százalék jó tárgyalási alap-, és jó irány szerinte az is, hogy magánszemélyek vehetik meg a lakásokat, korlátozott számban. V. Naszályi Márta arra, hogy a földszinti lakások üzlethelyiséggé alakíthatóak lennének azt mondta, ez sem rossz irány, hiszen ezt ők is tervezték, városképi szempontból értelmezhető, ugyanakkor az évszázad üzletének nevezte, ha valaki most ilyen lakáshoz juthat. Az új törvény I. kerületben a lakásállomány felét érinti, amely több 10 milliárdos vagyonvesztést jelent.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A Parlament gazdasági bizottsága elfogadta a bérlakások eladásáról szóló javaslatot

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink