Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-16 15:39:00

Vizsgálja Európai Bizottság a pedofiltörvényt

Az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős szóvivője szerint a testület általános álláspontja egyértelmű a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatban: egy olyan Unióért állnak ki, ahol mindenki az lehet, aki akar.

A hivatalos nevén „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló” törvényjavaslatot kedden megszavazta az Országgyűlés, erről bővebben itt írtunk. Christian Wigand, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős szóvivője egy sajtótájékoztatón az Eurológus kérdésére ezzel kapcsolatban azt mondta: a testület tisztában van azzal, hogy a magyar parlament módosításokat fogadott el a pedofiltörvényen, és a vitával is, amely az országban ezt övezi, jelenleg vizsgálják a részleteket - írja a hvg.hu.

Wigand hozzátette: a Bizottság általános álláspontja egyértelmű a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatban: egy olyan Unióért állunk ki, ahol mindenki az lehet, aki akar.

A szóvivő arra is emlékeztetett, hogy 

az uniós tagállamoknak megfelelő egyensúlyt kell találniuk aközött, hogy a gyerekeket védik a káros tartalmaktól, és az alapjogok védelmét – például a szabad véleménynyilvánítást vagy a diszkrimináció tilalmát – is fenntartják.

Az Európai Bizottság vezetőszóvivő-helyettese, Dana Spinant úgy fogalmazott, nem rettentek meg, ki fogják fejezni véleményüket, de ezt alapos elemzésre kell építeni.

A cikk szerint a jogszabályok értelmében az Európai Bizottság indíthat kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen a szexuális kisebbségek megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetés miatt. Az európai uniós jogrend egyik alappillére a megkülönböztetés tilalma, az EU Alapjogi Chartája pedig kimondja: tilos minden megkülönböztetés, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés.

Átment a pedofiltörvény, a Jobbik is megszavazta

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink