Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-16 16:34:00

A ​Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint politikai provokáció a DK egyházi pedofilellenes javaslata

Úgynevezett „valódi pedofilellenes” törvény-javaslatot nyújt be a DK a parlamentnek. Szerintük ki kell vizsgálni az egyházon belüli, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Híradónknak azt írta, politikai provokációnak tartja a DK javaslatát. Közben a Háttér Társaság és az Amnesty Magyarország arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a bűnelkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival összemosó, kedden elfogadott törvényt.

A Szent István bazilika előtt jelentette be a DK politikusa, hogy pártja szeretné, ha a katolikus püspöki konferencia is feltárná és nyilvánosságra hozná az egyházon belüli pedofil eseteket. Ennek érdekében törvény-javaslatot is benyújtanak a parlamentnek.

„Az kevés, hogy ha kiállnak, és azt mondják, hogy elnézést. Pontosan tudjuk, hogy ma is vannak a katolikus egyházban, és szolgálnak olyanok, akik szexuális bűncselekményt követtek el kiskorúak sérelmére. És semmiféle retorzió nem érte őket. Szerintünk ez nem helyes”

– nyilatkozta Vadai Ágnes, a DK- frakcióvezető-helyettese.

A DK nemcsak az elkövetőket büntetné, hanem a családtagokon kívül azokat is, akik eltitkolják a tudomásukra jutott esetet.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia híradónk kérdésére azt írta: semmilyen politikai provokációra nem kívánnak reagálni. Egyben csatolták korábbi közleményüket, amelyben „a gyermekbántalmazás minden formáját a leghatározottabban elítélik”.

Az egyház bűnnek tartja a homoszexualitás gyakorlatát, de az érintettek diszkriminációját nem támogatja – emlékeztetett a teológus Wildmann János. Szerinte a katolikus egyházi vezetőknek meg kellett volna szólalniuk a törvény kapcsán.

„A katolikus egyháznak legalább annyit meg kellett volna tenni, hogy tiltakozik az ellen, hogy itt bizonyos embercsoportot vagy embercsoportokat kriminalizáljanak. Ez megengedhetetlen, ez Rómában abszolút egyértelmű és világos, és nem tudom, hogy miért nem az Magyarországon, a magyar katolikus egyház vezetői szempontjából”

– vélekedett Wildmann János egyetemi docens.

„A szeretet erősebb a gyűlöletnél” – erre szeretné felhívni Áder János figyelmét a Háttér Társaság és az Amnesty Magyarország. Az újabb tüntetésen leveleket tesznek le a Sándor palotához azok, akik segítséget kaptak valakitől, amikor felvállalták szexualitásukat.

„Ezért is egészen felháborító, hogy most egy ilyen politikai kampány üzemmódba kapcsolt kormány megpróbálja ezt a homofób és transzfób narratívát ráerőltetni a társadalomra, én azt gondolom, hogy a hétfői tízezres tüntetés is jelzi azt, hogy az emberek ebből nem kérnek”

– mondta Demeter Áron, az Amnesty Magyarország programvezetője.

Élőben jelentkezünk a homofóbia elleni tüntetésről

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink