Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-14 08:45:00

Fürjes másfél óra alatt ért a Bayer showba, a dugódíj előkészítéséről hallott spekulációkat

Van, aki úgy spekulál, hogy szándékosak ezek a dugók most a városvezetés részéről, és a dugódíjat készítik elő - mondta a műsorban Fürjes Balázs, aki a letérdeplésről is elmondta a véleményét, az Európai Egyesült Államokat, Jaltát és az ‘56-os forradalmat is megemlítve.

A kormány közlekedésszervezési feladatokban is számtalanszor felajánlotta együttműködését a budapesti városházának, Karácsony Gergelynek - mondta a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a dugókról vasárnap este a Bayer showban, hozzátéve: meggyőződése szerint “kutyakötelességük” az együttműködés.

Fürjes Balázs a műsor elején azt mondta, hogy Budáról másfél óra alatt ért át a Hír Tv stúdiójába (ami a pesti oldalon, Zuglóban van), “nehéz volt”, most is “felmegy benne a pumpa”, tette hozzá.

De mint mondta, Karácsony Gergely nem kért Vitézy Dávid és a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) segítségéből. Az államtitkár szerint ha a járvány idején, amikor jóval kisebb volt a forgalom, elkezdték volna Karácsonyék például a Lánchíd felújítását, elkerülhették volna a káoszt. Azt visszautasította, hogy azért vannak dugók, mert Tarlós István főpolgármestersége alatt másfélszeresére nőtt a gépkocsiállomány Budapesten, de a szükséges fejlesztések elmaradtak - Karácsony Gergely nyilatkozott erről.

“Tarlós sínre tette a négyes metrót, felújította a kettest, megkezdte a hármas metró felújítását, meghosszabbította az egyes villamost, a hármas villamost felújította, elindította a fonódó budai villamoshálózatot, előkészítette a pestit, új trolik, új buszok, új villamosok, új metrókocsik. Tehát ennyi dolog nem történt Budapesten az elmúlt 30 évben, mint ami Tarlós István főpolgármestersége alatt” - sorolta Fürjes Balázs, aki szerint valóban egyre több ember jár autóval, de ezért nem lehet őket hibáztatni.

Azért pedig, mint mondta, “nem kellene megróni a magyarokat”, mert hál' Istennek valóban jobban megy az embereknek az elmúlt 10 évben, mint korábban, jó, hogy tudnak, ha szeretnének, autót venni, és az is jó, hogy használják az autóikat. “Nem kellene bevezetni az autósüldözést Budapesten” - tette hozzá.

Van, aki úgy spekulál, hogy szándékosak ezek a dugók most a városvezetés részéről, és a dugódíjat készítik elő - mondta a műsorban Fürjes Balázs. “Rendben van, meg kell csinálni ezeket a felújításokat. De akkor miért mindent egyszerre, vagy ha mindent egyszerre, miért nem tudtak várni egy hetet az iskola befejezéséig? A szünetben a reggeli csúcsforgalom mindig jóval enyhébb” - vetette fel.

A Lánchíd-felújításról azt állította: Karácsonyék a Tarlós-féle közbeszerzést kidobták az ablakon, és 5 milliárddal drágábban szerződtek a munkára. És ez az 5 milliárd, “egyetlen csavar meghúzása nélkül azonnal a kivitelező zsebébe vándorolt”, jelentette ki, hozzátéve: Tarlós csak 75 milliót adott volna a kivitelezőnek.

Az államtitkár úgy véli, egy-egy északi és déli híd építése, a hévek fejlesztése, valamint P+R parkolók létrehozása után lehetne elkezdeni azon dolgozni, hogy kevesebb autó legyen a város belső részeiben.

Szerinte úgy nehéz, hogy a Galvani hídra is nemet mondanak, de “nem“ az egyetemre, múzeumokra, zöld parkokra - nemekből pedig nem épül város szerinte.

Miért vállalta?

“A demokráciában van egy alapszabály, azért a víz az úr”, nincs erősebb annál, mint a választóktól kapott felhatalmazás - válaszolt arra, hogy miért vállalta, hogy a XII. kerületben, a Hegyvidéken elindul egyéni jelöltként a jövő évi választásokon, noha kinevezett politikusként minden Orbán-kormányban dolgozhatott, városépítőként, Budapestért. “Budai megoldások, polgári Magyarország” - foglalta össze tömören a programját.

Arra, hogy mi a választás tétje, azzal válaszolt, hogy a magyarok szabadsága és jóléte. Az ellenzék szerinte kevés dologban ért egyet, az Európai Egyesült Államok koncepciójában igen. Ez azt jelentené, hogy a saját ügyeinkben sem magunk döntünk, hanem önként feladjuk a szuverenitásunkat - mondta Fürjes Balázs. Az pedig szerinte tapasztalat, amit a Horn-, a Medgyessy-, a Gyurcsány-kormányok alatt láttak, hogy ha jön a baloldal emelik az adókat, elveszik a családtámogatást - sorolta.

Letérdelés?

A műsorban a foci EB kapcsán is megkérdezték tőle, hogy a focimeccsek előtt letérdelne-e, erre Fürjes Balázs azzal válaszolt, hogy a magyar nyelvben a térdre kényszerítés egy megalázó fogalom, “és mi inkább állva halunk meg” - idézte Orbán Viktor miniszterelnök véleményét. Ő küzdelemre készül, esze ágában sincs letérdelni - mondta.

Fürjes is az idegen kulturális gesztusokra, értelmezhetetlen szokásokra hivatkozott, arra, hogy nem szeretnénk, hogy ránk ilyet kényszerítsenek. “Az Európai Egyesült Államok pont erről szól, hogy minden egységesítve legyen. Egyféleképpen kell gondolkodni, viselkedni... Ebben a felesleges egységesítésben nem kell részt vennünk” - mondta.

Nem kell bántani a magyar szurkolókat - kompenzáció a Nyugattól?

Nem kell bántani a magyar szurkolókat azért, mert a szólásszabadságnak megfelelően kifejezik azt véleményüket, hogy az MLSZ és az UEFA-szabályaival ellentétesen, ne kelljen már kötelezően letérdelnie a csapatoknak a labdarúgó-mérkőzések előtt - mondta a kifütyülésről.

Fürjes Balázs kitért a volt rabszoltartó társadalmakban beindult lelkiismereti spirálra is, a dolog “jó oldaláról” pedig azt vezette le: mi reménykedjünk, hátha egyszer oda is elérnek, hogy a Nyugat, Észak-Amerika megvizsgálják, mit tettek velünk Jaltában, vagy ‘56-ban, és elgondolkoznak, milyen kompenzációra számítson Magyarország és a Közép-Európai régió.

A műsor végén Bayer Zsolt is elmondta a véleményét, hogy bár senkit soha nem kötelezne letérdelésre, de értelmezhetőnek tartaná a gesztust, ha a török válogatott letérdelne a magyar válogatott előtt a 150 évért, és a janicsároknak elhurcolt “százezernyi magyar gyerek” miatt.

Ajánlom

További belföldi híreink