Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-14 08:05:00

Egészségügyi szakdolgozói kamara a 10 nap szabadságról: nem erre számítottunk

Balogh Zoltán szerint az, hogy 10 nap fizetett szabadságot kapnak a járvány elleni védekezésben aktívan résztvevők - így az egészségügyi szakdolgozók is - alapvetően jó dolog, de az elmúlt egy év küzdelmei után nem erre számítottak. Úgy látja ugyanakkor, hogy már az is kánaán lenne, ha a dolgozók az alapszabadságukat ki tudnák venni.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start című műsorában azt mondta: a tavalyi évben a nyári időszak békésnek volt mondható, de a nyarat a kollégák elsősorban visszarendezéssel, újraindítással töltötték, ezért már a tavalyi nyár is olyan volt, ahol irreguláris módon adták ki a szabadságokat, voltak olyanok, akik nem tudták mindet kivenni.

Balogh Zoltán hozzátette: elvileg van lehetőség átvinni szabadságot a következő évre egy bizonyos időkorláttal, és vannak munkakörök, ahol engedéllyel ez kitolható. Alapvetően jó dolog, hogy plusz szabadságot kapnak a dolgozók, de az elmúlt egy év küzdelmei után nem erre számítottak - fogalmazott. Szerinte ugyanis azután, hogy az elmúlt évben extra juttatásban részesültek, azt várták, hogy most is ez történik, de ez "nem jött be".

Mint mondta, ez lett volna az a fajta ellentételezés, ami jobb hangulatot hozott volna a szakdolgozók körében. Az egészségügyi szolgálati jogviszony nem adott kompenzációt, mint ahogy az orvosok esetében, ezért még nagyobb volt a várakozás - tette hozzá.

Nehéz megoldani, ki hogy menjen szabadságra, főleg azóta, hogy az új szolgálati jogviszony miatt többen elhagyták a pályát. Mindig a nyár a kritikus időszak, hiszen itt a kollégák 90 százaléka nő, akik a gyerekekre, unokákra felügyelnek, ezt kell megoldaniuk. Most kevesebb a tábor is, esetleg drágábbak is lehetnek, így még inkább rájuk hárul, hogy oldják ezt meg - magyarázta az elnök.

Szerinte a klinikákon nagyon nehezen tudják elengedni a kollégákat szabadságra - példaként említette, hogy egy Balaton-parti vállalkozó az egyik klinikán dolgozóknak felajánlott 54 férőhelyet egy szálláson, de ezt alig tudták megszervezni, 3, maximum 4 napra tudták elengedni az embereket. Nagy átszervezések, visszaszervezések vannak, minden dolgos kézre szükség van - hangsúlyozta.

Ha az ide alapszabadságukat ki tudnák venni, egybefüggően 2 hetet, kánaán lenne, de sajnos nem ez jellemző - fogalmazott.

Felmondások

Balogh Zoltán szerint nagyjából 4000-en nem írták alá márciusban az új szerződést, és bár a rendszer teljes mértékben nem reccsent meg, a repedések már ott vannak és láthatóak. Most, hogy állnak vissza a normális rendbe az osztályok, van, hogy nem tudnak műszakot szervezni.

Az elnök hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a pályakezdők munkába állását támogassa az állam, és segítse a szakdolgozók képzését, ehhez viszont egy nagyon kiszámítható jövőkép kellene. Ha ez együtt van, akkor lehet jó humánerőforrást biztosítani.

A következő években azért várnak romlást, mert sokan érik majd el a nyugdíjkorhatárt, vagy a Nők 40 életkori határát. Holnaptól ráadásul feloldják a felmondási tilalmat, ezután elvileg sokan szándékoznak külföldre menni. Ez abból is látszik Balogh Zoltán szerint, hogy az utóbbi időben megnőtt a jó hírnév igazolást kérők száma. Ausztria, Németország, Anglia és a skandináv országok népszerűek, ott akár 300-700 ezer forinttal is többet kereshetnek az egészségügyi dolgozók.

Tíz nap extra szabadságot kapnak a járvány elleni védekezés résztvevői

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink