Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-11 18:23:00

Angol nyelvű oltási igazolás és „Covid-biztosítás” is kell a belépéshez Ukrajnába

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak. Az ingázók szerint azonban nem elég a védettségi kártya, angol nyelvű oltási igazolás is kell, és a gyakorlatban az úgynevezett Covid-biztosítás nélkül sem léphetnek ukrán területre a külföldi állampolgárok. Az ATV Híradójának riportja.

Ukrajnában kis mértékben ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Ennek ellenére enyhültek a beutazási szabályok: mától ugyanis a magyar állampolgároknak elég a védettségi igazolványt bemutatni a határon.

Ez a gyakorlatban azonban mégsem ilyen egyszerű. Hiába a védettségi igazolvány, ezzel önmagában nem lehet átlépni a határt.

Nemes Viktor péntek reggel szeretett volna átlépni a határon, de híradónknak elmondta: nem nagyon akarták engedni, pedig nála volt az igazolvány.

„Nagyon kötekedtek. Kérik pluszban az igazolvány pecsétjét, hogy milyen oltás.” Nemes szerint pont az igazolványát nem tudták leolvasni.

Miután nem rendelkeznek QR kód olvasóval az ukrán határőrök, ezért a kiutazó magyaroktól kérik az orvos által kiállított oltási igazolást, amely tartalmazza a második vakcina beadásának dátumát, ráadásul angol nyelven. Ha mindez meg is van, a kiutazókra még egy próbatétel vár: kötniük kell egy úgynevezett Covid-19 biztosítást a határon, ha be akarnak lépni az országba.

„A vírus megjelenése óta a kilépő magyar állampolgároknak a határokon úgynevezett Covid-biztosítást kell vásárolniuk, ami egy jelentős összeg. Személyenként 350 és 400 livnya között változik, ez attól is függ, ki szolgál, melyik csapat van munkában”

– magyarázta Magyar Zoltán, a Záhonyi határátkelő volt parancsnoka.

A biztosítás azonban csak 15 napig érvényes. Ha valaki tovább marad, új biztosítást kell kötnie. A volt parancsnok szerint azért üres a határ, mert senki nem vásárol fejenként 5000 forintért biztosítást, mert nem éri meg, és vélhetően nem kap érte semmit.

Akik ennek ellenére kimennek, azok arra panaszkodnak, hogy hazafelé órákat kell várniuk a magyar oldalon a belépésre, mert alig van magyar rendőr a határon a létszámhiány miatt.

A gyakorlatban nem lett egyszerűbb a határátlépés Ukrajnába

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink